Hjälp till Syrien dröjer trots vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Vapenvilan har förlängts med 48 timmar men fortfarande dröjer hjälpen till utsatta områden i Syrien. En rysk FN-representant säger att det kommer att ta ”ett tag” innan FN-observatörer kan övervaka vägen in till östra Aleppo.

Striderna har minskat i Syrien, men en viktig del i vapenvilan är också att bistånd ska tillåtas i områden under belägring och som tidigare varit svåra att nå, som de östra delarna av staden Aleppo. Flera hjälporganisationer inväntar klartecken, men deras lastbilar har blivit stående i väntan på en stabil situation på marken.

Omkring 250 000 människor sitter fast i det rebellkontrollerade östra Aleppo, som belägras av regimens styrkor – men hjälpen har fastnat i gränsområdet mot Turkiet. Enligt avtalet om vapenvila måste den viktiga transportleden Castellovägen demilitariseras. Ryssland, allierad med Damaskus, har sagt att regimstyrkor och rebeller ska dra sig tillbaka under dagen. Men det finns inga uppgifter om att det ännu har skett.

Syrienkriget

Observatörer dröjer

Och det kommer att dröja innan FN-observatörer kan sättas in för att övervaka leveranserna på Castellovägen, enligt den ryske FN-representanten Alexej Borodavkin.

– Förberedelser pågår för att sätta in FN-styrkor för övervakningsändamål, men det kommer att ta ett tag. Det råder samförstånd kring att företrädare från Röda halvmånen och syriska militära enheter kommer att kontrollera vägen inledningsvis, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

FN har kritiserat regimen för att lägga beslag på delar av biståndet samt för att begränsa möjligheterna att leverera hjälp, i synnerhet till belägrade områden.

Litet hopp

Enligt Zakaria Malahifji, representant för rebellgruppen Fastaqim som är baserad i Aleppo, väntas biståndet rulla in under fredagen – men han varnar också för att sätta för stort hopp till det.

– Det är bara vad som är tänkt att hända, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Överenskommelsen om vapenvila

Den syriska vapenvilan har förhandlats fram av USA och Ryssland. Avtalet syftar till att stoppa striderna mellan regimstyrkorna och den väpnade oppositionen, men omfattar inte jihadistgrupper.

Här är några av punkterna i avtalet:

Ett första eldupphör om 48 timmar inleddes vid klockan 19 i måndags. Det har nu förlängts med 48 timmar.

Under vapenvilan ska den syriska regimen avstå från stridsuppdrag i luften på platser där oppositionen är närvarande och som omfattas av avtalet. Det är oklart om det gäller områden som hålls gemensamt av rebeller och Jabhat Fatah al-Sham.

Håller överenskommelsen en vecka ska USA och Ryssland samarbeta för att slå militärt mot Jabhat Fatah al-Sham och Islamiska staten.

Avtalet innebär att båda parter ska upphöra med alla attacker, inklusive flygbombningar.

Humanitär hjälp ska kunna levereras till belägrade och svåråtkomliga områden, inklusive Aleppo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet