En sydsudansk kvinna och hennes son i samband med en livsmedelsutdelning Foto: TT

Hjälparbetare flyr dödandet i Sydsudan

Publicerad

Många har dödats i nya strider mellan regeringsstyrkor och rebeller i Sydsudan. Enligt FN har ett 60-tal hjälparbetare evakuerats undan våldet.

– Det finns inga ord kvar för att förklara den nivå av frustration och vrede jag känner över de fortsatta attackerna mot hjälparbetare i Sydsudan som bara försöker undsätta civila som lider som ett resultat av den här konflikten, säger Eugene Owusu, koordinator för FN-organet OCHA i ett uttalande.

Minst 16 personer dödades i strider i måndags i staden Wau. Tre av de dödade var personer som jobbade med matleveranser till civila, som redan drabbats av svält på grund av konflikten.

Enligt Owusu har nu ett 60-tal hjälparbetare omplacerats från särskilt farliga områden i den östra delstaten Jonglei, som också drabbats av strider som enligt vittnen krävt ett 100-tal dödsoffer.

I staden Raga, cirka omkring 30 mil nordväst om Wau, har minst 14 personer dödats och många skadats under de senaste två dygnen.

Enligt FN har det redan svåra flyktingssituationen förvärrats av att cirka 13.500 människor flytt från sina hem i Wau under veckan. Ytterligare cirka 3.500 personer söker skydd vid en närliggande katolsk kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.