Hjälparbetare mördade i Sydsudan

Publicerad

Två medarbetare i organisationen Läkare utan gränser (MSF) har mördats i Sydsudan. Därmed har fler än 30 biståndsarbetare dödats i samband med den konflikt som pågått i över ett och ett halvt år.

En av dem som mördades, Gawar Top Puoy, var logistiker för verksamheten i det krigshärjade landet. Den mördade kollegan James Gatluak Gatpieny var verksam som lokal hälsoarbetare. Båda var Sydsudanesiska medborgare och hade verkat på sjukhuset Leer innan sjukhuset intogs av regeringstrupper i maj. De flesta som arbetade på sjukhuset flydde då till närliggande träskmarker i delstaten Unity.

– Detta är en indikation på hur mycket våld invånarna i Unity måste utstå, sade Tara Newell från MSF.

Det unga landet Sydsudan har pressats in i fullständigt kaos som bland annat utlöstes av strider mellan grupper som stödde den före detta vicepresidenten Riek Machar eller president Salva Kiir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.