Hög terrorberedskap på OS

Uppdaterad
Publicerad

Flera med terrorkoppling har gripits i Brasilien inför OS, och jihadister sägs mana till enskilda dåd under spelen. Men för de tävlande eller turister i Rio de Janeiro finns ingen större orsak till oro för terrordåd, enligt en forskare.

I fredags grep brasiliansk polis en libanesisk man som misstänks ha kopplingar till Hizbollah och även står anklagad för att ha smugglat droger. Han greps i delstaten Sao Paulo, enligt AFP. Tidigare har även en grupp på tio brasilianska medborgare gripits misstänkta för att ha planerat terrorbrott i landet.

Med anledning av slutspurten inför OS – många idrottare är redan på plats i Rio de Janeiro – samt den senaste tidens terrordåd i Europa har brasiliansk polis mycket hög beredskap. Hittills har landet varit förskonat mot terrorbrott.

– Jihadister har inte varit så aktiva i Sydamerika. Det har inte funnits några nätverk helt enkelt, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

Cirkulerat uppgifter om enskillda dåd

Förutom gripandena har det även cirkulerat uppgifter där jihadister manar till enskilda dåd under spelen.

– Det är en hittills okänd grupp som säger sig ha svurit trohet till IS, säger Brun.

Det är enligt honom svårt att avgöra hur stor och farlig den egentligen är, och därför kan det också vara svårt för myndigheter att jobba effektivt.

TT: Hur orolig ska man vara för att ett terrordåd inträffar under OS?

– Jag hade inte varit så orolig för det, säger Brun.

Det som främst talar emot ett dåd är just att spelen hålls i Sydamerika där alltså jihadister inte har opererat. Och även om det finns grupper som har varit aktiva i Sydamerika och tidigare har agerat anser han inte att det är troligt att de skapar några problem under OS.

Världspressen på plats

Samtidigt får ett OS enormt stor publicitet.

– Det i sig är ett problem när det gäller terrorism. Och attentat har hänt förut, säger han och nämner München 1972 då åtta terroranknutna palestinier dödade två israeliska idrottare och tog nio som gisslan.

Men han tonar ner oron för tävlande eller publik under OS:

– Risken är låg att man ska drabbas av den här typen av tragedier. Jag tycker man ska leva som vanligt och lyssna på lokala säkerhetsföreskrifter, följa utrikesdepartementets säkerhetsråd. Det stora problemet i Rio och Brasilien är den vanliga kriminaliteten. Där är vanligt hederligt omdöme underskattat, säger han.

Protester mot säkerhet

Rio de Janeiros säkerhetsstyrka blir dubbelt så stor jämfört med OS i London 2012. En styrka på 85 000 poliser och soldater ska skydda de tävlande och omkring 500 000 utländska besökare mot eventuella terrorhot och brottslighet.

Det har också rapporterats om ett kraftigt missnöje vad gäller säkerheten. Brasiliansk polis har protesterat genom att välkomna besökare på Rios flygplats med skyltarna ”Välkomna till helvetet” och varnat för utebliven trygghet. En orsak uppges vara uteblivna löner till polis och räddningstjänst.

Attentatet i München 1972

Åtta palestinier ur terrorgruppen Svarta september stormade OS-byn, dödade två israeliska idrottsmän och tog ytterligare nio som gisslan. Som krav ställdes att 234 palestinska fångar skulle friges.

Spelen avbröts tillfälligt och efter förhandlingar fördes medlemmarna och gisslan till en flygplats. I samband med skottlossning med västtysk polis och militär dödade Svarta september nio israeliska idrottsmän och tränare, därefter dödades fem medlemmar i Svarta september och en polis. Sammanlagt fick 17 personer sätta livet till under dramat som följdes på nära håll av världens medier.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.