Det högerextrema grekiska partiet Gyllene Gryning under ett valmöte tidigare i år. Foto: TT

Högerextrema vill bilda union med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema partier i Europa knyter täta band med nationalister i Ryssland. Nationella Fronten i Frankrike vill fjärma sig från EU och hellre blicka österut.

Det första David Rachline gjorde som nyvald borgmästaren i Fréjus var att hala EU-flaggan. Hans parti Nationella Fronten är kritiskt till EU och vill hellre se en helt annan union.

– Vi har en sorts vänskap med Putin och hans regering. Jean-Marie Le Pen har alltid velat ha en union som han kallar BOREAL, från Brest till Vladivostock. Jag tycker också att Europa borde vända sig mer österut, framför allt mot Ryssland.

Möten i Moskva

Ledaren för Nationella Fronten, Marine Le Pen, har regelbundna kontakter med ryska ambassaden i Paris. Hon åker även till Ryssland och träffar höga ryska politiker som Dumans ordförande. Partiet har också fått ett miljonlån av en rysk bank.

Fler nationalistiska och högerextrema partier i Europa har täta kontakter med nationalister i Ryssland: Gyllene Gryning i Grekland och Frihetspartiet i Österrike till exempel. Ungerns premiärminister Viktor Orban och Lega Nords Europaparlamentariker Matteo Salvini har blivit inbjudna till Putin själv i Kreml. Gemensamt med Ryssland har partierna den traditionella synen på kärnfamiljen och viljan att bevara nationens särart.

SVT besöker det Eurasiatiska partiets kontor i Moskva. Hit kommer ofta nationalister från Europa på besök. Ledaren Alexander Dugin är en av rådgivarna till ryska Dumans talman och han nämns ofta som inspiratör till Putin.

Hoppas på inflytande i EU

Rörelsen är nöjd med de nationalistiska partiernas framgång i EU-valet och hoppas därigenom på visst inflytande genom de täta kontakterna. Samtidigt som EU:s toppledare just nu till exempel diskuterar skärpta sanktioner mot Ryssland, är många av de högerextrema partierna emot detta.

– Det ökade stödet för konservativa i Europaparlamentet och i nationella parlament innebär att Europa vänder sig mot Ryssland, säger Valery Korovin, en av ledarna för Eurasiska rörelsen.

På kontoret får vi också bekräftat att tanken om en union är ömsesidig. Natalia Makeeva håller upp flaggan som symboliserar rörelsen. En karta där Europa och stora delar av Asien är förenat, med Ryssland i centrum. Här återkommer den franske borgmästarens vision om en union.

Vill rädda Europa från USA:s gift”

– Man ska inte tro att vi vill ta över andra länder, säger Natalia Makeeva. Men vi vill ha en union ungefär som EU där Europa är under ryskt beskydd.

Målet är att komma bort från EU:s och USA:s liberala värderingar. Valery Korovin berätta om det fördärv som han menar har förstört Europa, en politik där homosexuella kan gifta sig till exempel.

– Rysslands uppdrag är att rädda Europa från USA, och från det amerikanska gift som förstört Europa.

Kopplingar mellan nationalistiska partier i Europa och Ryssland

Nationella Fronten, Frankrike

Partiet har haft starka band till Ryssland sedan slutet av 60-talet. Grundaren Jean-Marie Le Pen har flera gånger besökt kända ultranationalister som Vladimir Zjirinovskij, senast i oktober 2014. 

Partiledaren Marine Le Pen har gjort flera officiella besök i Ryssland de senaste åren. Bland annat har hon besökt Dumans talman Sergei Naryshkin och vice premiärminister Dmitri Rogozin, båda nära allierade till Putin.

Marine Le Pen har sagt officiellt att hon beundrar Putin och att hon stödjer Rysslands annektering av Krimhalvön.

I november 2014 fick Nationella Fronten ett lån på 9 miljoner euro av en rysk bank efter att ha nekats lån från franska banker. Pengarna ska gå till partiets valkassa inför presidentvalet 2017. 

Fidesz, Ungerska regeringspartiet

Ungerns premiärminister Viktor Orban blir i januari 2013 inbjuden till Kreml, och träffar Putin under ett 15 minuter långt besök. 

Orban ifrågasätter allt mer EU:s och västvärldens värderingar. I juli 2014 sa Orban i ett tal att han ifrågasätter den liberala demokrati. Han förde fram Ryssland som förebild.

Ungern är också beroende av Ryssland ekonomiskt och för sin energiförsörjning. Ungern beviljades 2014 ett lån på upp till 10 miljarder euro från ryska staten till att bygga två nya reaktorer på ett kärnkraftverk.

Viktor Orban är den av EU:s ledare som mest högljutt kritiserar sanktionerna mot Ryssland pga Ukrainakrisen. 

Jobbik, Ungern

Jobbiks ledare Gabor Vona åker regelbundet till Moskva. I maj 2013 var han inbjuden till ultranationalisten och Eurasiatiska rörelsens chefsideolog Alexander Dugin i Moskva. På Jobbiks hemsida beskrevs resan som ett stort genombrott som visade att ryska ledare ser Jobbik som sin partner.

Jobbik uttalade öppet sitt stöd för Rysslands annektering av Krim. 

Gyllene Gryning, Grekland

I maj 2014 åkte Gyllene Grynings parlamentariker Artemis Mattheopoulos och Eleni Zaroulia till Moskva och träffade Eurasiatiska rörelsens ledare Alexander Dugin. 

Alexander Dugin uttalade offentligt stöd till Gyllene Grynings ledare Nikolaos Michaloliakos när han hade fängslades.

Lega Nord

Europaparlamentariker Matteo Salvini åkte i oktober 2014 till Krimhalvön och besökte bla ryska flottan i Sevastopol. Han åkte sedan till Moskva där han träffade Putin och besökte Duman. 

Salvini åkte till Moskva igen i december 2014. Bland annat träffade han ryska myndigheter och italienska entreprenörer som drabbats av sanktionerna mot Ryssland.

UKIP, Storbritannien

Partiledaren och Europaparlamentarikern Nigel Farage har försvarat Putins Ukrainahållning och har uttalat beundran för Putin som ledare.

Frihetspartiet, Österrike

Partildedaren Heinz-Christian Strache var i november 2014 i Moskva på officiellt besök och träffade bla ryske utrikesministern Sergei Lavrov.

Skickade valobservatörer 

Flera europeiska nationalistiska och högerextrema partier bjöds in att skicka oberoende observatörer till ”folkomröstningen” om att göra Krim ryskt, för att ge valet internationell legitimitet. Valet betraktas som illegalt av EU. Flera partier skickade representanter – Nationella Fronten, Österrikiska Frihetspartiet, Jobbik, Lega Nord, Flamländarnas intresse mfl.

De högerextrema partierna i EU har också varit emot EU:s sanktioner mot Ryssland pga Ukrainakrisen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.