Frankrikes Marine Le Pen, Nederländernas Geert Wilders och Österrikes Heinz Christian Strache. Foto: TT

EU:s högerextrema partier samlades i Milano

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med andra europeiska högerextrema och nationalistiska partier, sade franska Front nationals Marine Le Pen att partierna är redo att kliva in och städa upp i Europa. Partierna möttes i Milano, Italien, för att samla gemensam kraft inför framtiden.

Hon menade att övriga etablerade partier i Europa misslyckats och att Europas infrastruktur håller på att bryta samman på grund av den rådande invandrings– och flyktingpolitiken samt den förda ekonomiska politiken, skiver nyhetsbyrån AP.

Le Pen talade vid slutet av det första arrangerade mötet med Gruppen nationernas och friheternas Europa.  Det är Europaparlamentets minsta grupp, bara 36 medlemmar, som bildades förra sommaren och där flera av partierna går framåt i sina länders opinionsmätningar.

”Stäng Europas gränser”

Vid mötet sade hon, tillsammans med representanter från värdlandet Italien, Nederländerna och Österrike, att man måste stänga Europas gränser för migranter och flyktingar från Mellanöstern och Afrika. Hon sade även att rätten att bestämma över gränser måste återföras på en nationell nivå. Som anledning angav hon och hennes meningsfränder terrorhotet och att invandringen utgör en belastning på respektive länders ekonomier. Nationalistpartierna är redo att städa upp när Europas strukturer falla, sade Marine Le Pen.

Enligt AP, protesterade flera hundra utanför möteslokalen. De ansåg att själva mötet och dess syfte var rasistiskt.

”Är en del av framtiden”

Marine Le Pen sade att ”Europas system är dåligt gjorda och smulas sönder”. Men, fortsatte hon, ”jag måste säga att Europas medborgare har inget att frukta om denna förlegade värld går under. Tvärtom, kan de hoppas på att deras nationer återföds och därmed deras frihet”.

Med vid mötet i Milano var även partiledare från nationalistiska partier i Storbritannien, Belgien, Polen, Rumänien och Tjeckien.

Le Pen sade att de närvarande partierna är ”en del av framtiden” och hävdade även att de inte alltid kommer att vara förvisade till att vara i opposition. Hon sade även att beslutat att täcka över antika statyer vid den iranske presidenten Hassan Rouhanis besök i Italien var ”löjligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.