Ett höghus rasade i Iran efter en svår brand. Många brandmän dog. Foto: TT

Höghus i Teheran kollapsade – brandmän dödade

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 brandmän uppges ha dödats sedan ett höghus i Irans huvudstad Teheran kollapsat, rapporterar iransk tv.

– Så här långt har mer än 20 av våra medarbetare i räddningstjänsten fått sätta livet till, medan de undsatte andra, säger Teherans borgmästare Mohammad Bagher Ghali till den statliga iranska televisionen.

Det handlar om det äldsta höghuset i Teheran,  som kollapsat sedan en brand brutit ut.

Byggnaden, från tidigt 1960-tal, hade evakuerats men brandmän bekämpade elden inne i huset. Det tog inte många sekunder för byggnaden att rasa samman, vilket framgår av klippet här ovan.

Nästan 80 människor, flertalet räddningsarbetare, uppges ha skadats i samband med evakueringen.

Brandmän sörjer efter flera av deras kollegor dött när ett höghus kollapsade i branden. Foto: TT

– Det var som en skräckfilm. Byggnaden kollapsade framför mina ögon, säger en butiksägare som blev ombedd av polisen att lämna platsen, säger borgmästaren Mohammad Baqer Qalibaf till statlig tv

Irans president Hassan Rouhani har beordrat inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli att omedelbart starta en utredning om orsaken till kollapsen.

Det 15 våningar höga huset heter Plasco och innehöll bland annat en shoppinggalleria och skrädderier. Branden tycks ha varit mest intensiv i husets översta våningar, där många använde gamla fotogenvärmare för att hålla värmen på vintern, skriver AP.

– Mer än 30 gånger har vi varnat husägare att den (byggnaden) inte är säker, men tyvärr har man inte brytt sig, säger Shahram Gilabadi, som är talesperson för den iranska huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.