Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent: ”Glada nyheter för Donald Trump”. Foto: Jeenah Moon/Pool Photo via AP & SVT

Högsta domstolen kritisk till åtalet mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är inte immun mot att åtalas. Det tycktes vara inställningen hos USA:s högsta domstol som nu prövat frågan. Samtidigt öppnade domarna för att ge viss immunitet till Trump – något som kan ha stor påverkan på en kommande rättegång – och på valet.

Det var den mest dramatiska krocken hittills i Donald Trumps intensiva domstolsschema under valåret 2024. Själv befann sig Trump fysiskt i en rättssal i New York, åtalad för bokföringsbrott. I huvudstaden Washington bombarderade samtidigt Högsta domstolen Trumps advokater, och justitiedepartementets jurister med frågor om immunitet.

Så resonerar domarna

Domarna i Högsta domstolen tycktes varken acceptera Donald Trumps påståenden om att han skulle omfattas av absolut immunitet för saker han gjorde under sin tid som president eller den särskilde åklagaren Jack Smiths påståenden om att immunitet inte råder alls för tidigare presidenter.

”Om straffrättsligt ansvar inte är aktuellt, skulle det inte finnas en betydande risk att framtida presidenter skulle bli uppmuntrade att begå brott med straffrihet under ämbetstiden?” frågade den liberala domaren Ketanji Brown Jackson.

Glad nyhet för Trump

Donald Trump anser att han omfattas av ”absolut immunitet” för saker han gjorde under sin tid som president, och han har varnat för ”slutet på vårt land som vi känner det”, om domstolen går på justitiedepartementets linje.

Om en president inte har immunitet så kan oppositionspartiet utpressa presidenten genom att säga att ’om du inte ger oss allt vi vill ha så kommer vi åtala dig för saker du gjorde i ämbetet’”.

I åtalet där Trump anklagas för att ha försökt ogiltigförklara och ändra valresultatet finns både ageranden som Trump bedöms ha gjort i egenskap av president och ageranden han gjort i egenskap som privatperson och presidentkandidat. Om domstolen väljer att ge presidenter immunitet för vissa typer av ageranden men inte andra så kommer den särskilde åklagaren Jack Smiths åtal behöva omarbetas, vilket kommer ta tid.

Då talar mycket för att en eventuell rättegång kommer att kunna starta först efter valet i höst. Det var för Donald Trump en glad nyhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.