Svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) var en av de politiker som idag fick talartid i samband med Greklands premiärminister Alexis Tsipras besök i Strasbourg. Foto: TT/Europaparlamentet

Hökmark kritiserar Tsipras: ”Tänk om och ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Tsipras möttes kraftig kritik av EU-parlamentarikerna på onsdagen.

En av kritikerna var den svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

– De som vill leda ett land måste ta ansvar för det. Tänk om och ta ansvar för Grekland, sa Gunnar Hökmark (EPP/M).

Den svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark menar att greklands premiärminister inte tagit ansvar.

– Alexis Tsipras har inte med ett ord tagit ansvar för det som idag sker i Grekland. Er regering tog över i kris, men också i ekonomisk uppgång. Det hade kunnat vara Euroområdets högsta tillväxt. På fem månader har ni vänt den utvecklingen, sa han.

Ekonomiska krisen i Grekland

Hökmark menade att regeringen Tsipras till skillnad från andra krisande Euroländer låtit bli att ta ansvar.

– Herr Tsipras, har ni inget ansvar för vad som skett under ert politiska ledarskap? Ni flyr ansvaret och så är det andras fel. De som vill leda ett land måste ta ansvar för det. Tänk om och ta ansvar för Grekland, sa han.

Högt tonläge bland gruppledare

Gunnar Hökmark var inte ensam om att kritisera premiärministern. Den tyska kristdemokraten parlamentarikern och den konservativa gruppens ledare Manfred Weber (EPP) anklagade premiärministern för att skada förtroendet för Europa och för att föra en ovärdig politik.

Och belgiske Guy Verhofstadt, som leder den liberala gruppen ALDE, tog tillfället i akt och närmast skällde ut Greklands premiärminister.

– Visa att du är en riktig ledare, inte en falsk profet, sa han.

Själv satt Alexis Tsipras och nickade samlat när han tog emot den kraftiga kritiken, samtidigt som han då och då antecknade. Han såg uppenbart pressad ut av de hårda ord som delades ut från talarna.

Återhållsamt tal från Tsipras

Premiärminister Alexis Tsipras stöttades dock av vänsterpolitiker som mötte honom för att skaka hand när han kom in i salen innan debatten började.

Och när han själv höll sitt inledande tal var han relativt återhållsam och allvarlig.

– Det här var ett modigt val, sade Tsipras om den grekiska folkomröstningen i söndags.

– Det handlade inte om att avbryta förhandlingarna, det handlade om att gå tillbaka till grundvärderingarna i EU. Vi respekterar de svårigheter och uppoffringar som andra länder har gjort. Men ingen annanstans har åtgärderna varit så hårda som i Grekland, sade Tsipras i sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet