Foto: TT

Hollande: Det är en tragedi

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande var bland de första att bekräfta att ett plan hade störtat i södra Frankrike vid lunchtid på tisdagen.

– Det är en tragedi, sa den franske presidenten.

– Våra tankar går till de anhöriga.

Kort efter olyckan sa presidenten att det sannolikt inte fanns några överlevande. Merparten av de 150 personerna som fanns ombord på Germanwings-planet mellan Barcelona och Düsseldorf tros vara tyska medborgare, 45 spanjorer. Flera ska också ha varit turkiska medborgare.

Flygkraschen i Frankrike

Enligt preliminära uppgifter fanns inga fransmän ombord. Passagerarlistan kommer att offentliggöras först när alla anhöriga underrättats.

– Flygdramat denna förmiddag sänker ner Frankrike i djup sorg. Medkänsla och solidaritet med alla offrens anhöriga, twittrade den franske premiärministern Manuel Valls.

Spaniens kung framträdde i Paris

Ledarna för de tre berörda länderna, Frankrike, Spanien och Tyskland har varit i kontakt under dagen. Hollande talade i telefon med både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Av en händelse var det spanska kungaparet Felipe VI och drottning Letizia på plats i Paris och framträdde där. Felipe VI uttryckte sina kondoleanser till offrens anhöriga och till Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Kungaparet har meddelat att man kommer att avbryta sitt statsbesök och resa tillbaka till Spanien. Hollande hälsade honom välkommen åter vid ett annat tillfälle.

Merkel chockad

Angela Merkel sa sig vara chockad över händelsen och ställde in sina åtaganden under den närmsta tiden. I morgon väntas hon besöka olycksplatsen.

– I denna smärtsamma stund, går våra tankar till alla de som fruktar att deras anhöriga skulle kunna finnas bland passagerarna eller personalen ombord på planet, sa Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier

I Frankrike har två planerade debatter i senaten ställts in, regeringen har suttit i krismöte och nationalförsamlingen höll en tyst minut. Inrikesminister, transportminister och miljöminister väntas alla till olycksplatsen inom kort.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att allt kommer att göras för att ta reda på orsaken till olyckan och att ingenting kan uteslutas.

Inga svenskar ska ha funnits ombord på planet, enligt svenska Utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet