Foto: TT

Hollande: Liknar en terrorattack

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Francois Hollande höll under natten till fredagen en presskonferens med anledning av dödsattacken i Nice. – Frankrike som helhet hotas av islamistisk terror, sade han.

Det var under firandet av Frankrikes nationaldag som panik bröt ut på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. En 31-årig man körde rakt in i en folkmassa med en lastbil. Minst 80 personer har dött, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve.

President Francois Hollande åkte från södra Frankrike till Paris när han hörde talas om händelsen. Under natten till fredagen höll han ett tv-sänt tal.

– Frankrike är svårt drabbat av den här tragedin. Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt, och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag, sade han.

Undantagstillståndet förlängs

Francois Hollande berättade att barn finns bland de dödade. Han har planerat att åka till Nice under fredagen för att visa sitt stöd.

Efter dåden i Paris i november i fjol infördes undantagslagar som skulle upphöra 26 juli. Nu kommer de att förlängas med tre månader.

– Under de här omständigheterna måste vi visa absolut vaksamhet och beslutsamhet, sade han.

Presidenten sade också att händelsen påminner om ett terrordåd.

– Det går inte att förneka att detta liknar en terrorattack.

”I krig med terrorister”

Inrikesminister Bernard Cazeneuve uttalade sig också under natten.

– Vi är i krig med terrorister som vill slå till mot oss till varje pris, och på ett mycket våldsamt sätt, sade han.

Enligt uppgifter ska gärningsmannens id-kort ha hittats i lastbilen, men inrikesministern ville inte kommentera de uppgifterna.

– Identifieringen av den kriminelle är på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.