Foto: TT

Hollande och Putin eniga mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes och Ryssland är redo att bilda en internationell koalition riktad mot terrororganisationen Islamiska Staten (IS). Det framkom efter att president Hollande besökt sin ryske kollega Putin i Moskva i dag.

Hollande befinner sig just nu på en diplomatisk offensiv för att åstadkomma en enad front mot terrororganisationen IS, som erkänt skulden till såväl de blodiga terrorattackerna i Paris som till sprängningen av ett ryskt passagerarplan i Egypten.

”Storkoalition”

Vid dagens besök i Moskva riktade den franske presidenten en uppmaning till världens ledande stater att gå samman i en ”storkoalition” för att bekämpa IS i Syrien och Irak, rapporterar Reuters.

– Det är IS som är vår gemensamma fiende: De har territorium, armé och resurser. Jag är här i Moskva för att söka samarbete för att slå till mot dessa terrorister, sade Hollande efter att ha haft enskilda överläggningar med Putin.

Under det gemensamma framträdandet på torsdagkvällen sade den ryske presidenten sade att Moskva var redo förenas med Paris i kampen mot den ”gemensamma fienden”. Han och Hollande kom också överens om att börja dela information om respektive lands militära operationer i Syrien.

Oenigt kring Assad

När det gäller Syriens diktator Assads framtid verkar dock oenigheten total melllan de två presidenterna.

Hollande sade att Assad inte har någotn plats i Syriens framtid medan Putin sade att Assad-regimen är en allierad i kampen mot mot IS-terroristerna och att det är upp till Syriens folk att avgöra hans öde.

Länge undvek de två ledarna att se på varandra, något som internationell press tolkade som att relationen är fortsatt ansträngd på grund av av konflikten i Ukraina och Rysslands mellanösternpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.