Foto: TT

Hollande ställer inte upp i Frankrikes presidentval 2017

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande kommer inte att ställa upp som kandidat till presidentvalet i vår. Det meddelade han från Elyséepalatset i Paris nu i kväll.

Klockan 20.00 inledde François Hollande sitt tal, och det blev en utläggning om hur han ser på det hans regering lyckats åstadkomma sedan han tillträdde 2012.

Som så många gånger förr pratade Hollande om hur man jobbat hårt med de för Frankrike så ständigt brännheta frågorna om arbetslöshet och terrorhot. Efter tio minuters tal kom beskedet:

Presidentval i Frankrike 2017

– Jag har beslutat att inte vara kandidat för omval, sade François Hollande.

Historiskt beslut av en president

Beslutet är historiskt. Aldrig tidigare har en sittande president under den femte republiken, den nuvarande statsformen i Frankrike som råder sedan 1958, beslutat sig för att inte ställa upp för omval.

– Under de kommande månaderna är min enda plikt att fortsätta leda landet, den som anförtrodde mig med 2012, sade Hollande i tv-talet.

Det blir alltså en enda mandatperiod för Hollande, en av Frankrikes genom historien minst populära presidenter. Under torsdagskvällens talade Hollande ändå klarspråk om saken, skälet till att han inte ställer upp handlar helt enkelt om att han inte tror sig kunna få tillräckligt med stöd för att vinna kampen om posten som president.

Vad vill Valls?

Nu riktas många blickar mot Manuel Valls, Frankrikes nuvarande premiärministern som legat lågt inför Hollandes besked i frågan om presidentkandidatur. I måndags var beskedet från Valls att han ämnar sitta kvar som premiärminister den tid som återstår

I och med Hollandes tv-sända tal på torsdagskvällen lämnas nu fältet avsevärt mycket mer öppet.

Senast 15 december ska de som vill ställa upp som Socialistpartiets presidentkandidater ha meddelat detta, och den 22 januari nästa år inleds själva primärvalet.

Två Hollande-trotsare ställer upp

Av de från Socialistpartiet som redan annonserat att de ställer upp finns förre ekonomiministern Arnaud Montebourg och tidigare utbildningsministern Benoît Hamon.

Såväl Montebourg som Hamon uteslöts ur regeringen i augusti 2014 efter att ha motsatt sig såväl Hollande som president som den politik som den egna regeringen förde.

Oavsett vem man vaskar fram så ser det i nuläget mörkt ut för vänstern. De senaste opinionsmätningarna väldigt tydligt pekar på att det i slutändan kommer stå mellan Republikanernas nyligen utsedda kandidat François Fillon och Nationella Frontens Marine Le Pen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet