Phorn Sopheak höggs i foten och vaden med machete eller yxa. Foto: SVT/Nilklas Sjögren

Miljöaktivist höggs med machete under nattlig attack

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka mördas miljöaktivister uppger organisationen Global Witness. De som försöker rädda miljön utgör ett hot mot kriminella grupper och korrumperade politiker. Kambodja har blivit ett av de farligare länderna för miljökämpar. 

Phorn Sopheak och hennes grupp hade slagit läger för natten. Tidigare under dagen hade de beslagtagit flera motorsågar från illegala skogsavverkare i regnskogen Prey Lang i Kambodja. I skydd av mörkret slog förövarna till när gruppen låg och sov. Phorn Sopheak fick ta emot två djupa hugg från en machete eller yxa.

När Phorn Sopheak skrek till vaknade flera andra i gruppen. De hann se ryggtavlorna på två-tre personer försvinna bort i mörkret. En blödande Phorn Sopheak togs omhand av de andra och hennes sår förbands. 

Det har nu gått några månader sedan attacken men än i dag vittnar två ärr om det som hände. Där vi sitter kring lägerelden djupt inne i regnskogen drar Phorn Sopheak upp sitt byxben och pekar på ärren, ett på foten och ett på vaden.

– Vi hade först inte tänkt slå läger så nära den plats där vi tagit hand om motorsågarna. Men vi hade ont om vatten och i sista stund bestämde vi oss för att stanna över natten där vi var, säger Phorn Sopheak.

Både hon och andra i gruppen tror att den nattliga attacken utfördes av illegala avverkare som ville hämnas för att gruppen tagit deras motorsågar i beslag.

Luckrativ illegal avverkning

När vi träffar Phorn Sopheak är hon åter ute på patrull med sin grupp från Prey Lang Community Network. På frivillig basis patrullerar hon och de andra regnskogen i jakt på illegala avverkare.

Ouch Leng fotograferar beslagtaget virke. Foto: SVT/Niklas Sjögren

Det är en farlig sysselsättning. Den illegala skogsavverkningen omsätter enorma summor och den som stör verksamheten tar stora risker och sätter sitt liv på spel.

Situationen är den samma även på många andra håll i världen. Enligt organisationen Global Witness dödades minst 185 miljöaktivister runt om i världen under 2015. De är över tre i veckan. Enligt organisationen den högsta siffran hittills.

Stora företag och tjänstemän inblandade 

Flest aktivister, 50 stycken, dödades i Brasilien. Ofta sker dödsfallen i länder med utbredd korruption, där även myndigheter, militär och polis misstänks vara involverade i till exempel illegal skogsavverkning.

Kambodjas regnskogar finns bland dem som krymper allra snabbast i världen och landet finns också bland de länder där miljöaktivister är mest hotade.

En av dem som leder Phorn Sopheaks grupp är Ouch Leng. Han avslöjade nyligen hur både stora företag och regeringstjänstemän varit inblandade i den illegala avverkningen i Kambodja.

– Nu oroar jag mig hela tiden för min egen säkerhet och även för min familjs säkerhet. Vi flyttar ofta runt mellan olika vänner. Vi har även tvingats fly till Thailand en period, säger Ouch Leng till oss när han och de andra stannat för att fylla på sitt förråd av vatten.

Regnskogen är världens lungor

I sin strävan att stoppa den illegala avverkningen och avslöja dem som ligger bakom har Ouch Leng själv flera gånger nästlat sig in bland avverkarna genom att ta jobb som till exempel kock, chaufför eller skogshuggare. Under raster har sedan i hemlighet smugit undan och dokumenterat den illegala avverkningen med sin kamera och GPS-utrustning.

Ouch Leng. Foto: SVT/Niklas Sjögren

Tidigare i år var han en av sex miljöaktivister från olika delar av världen som fick ta emot Goldman Environmental Prize på plats i USA för sitt mod och sin kamp för vår miljö.

I takt med att fler uppmärksammar hans arbete ökar dock hoten och riskerna. I Honduras dödades till exempel tidigare i år Berta Caceres, en av dem som fick ta emot Goldmans pris ifjol, 2015.

Trots riskerna har Ouch Leng inga planer på att dra ner på sitt patrullerande.

– Nej, inte alls. Om inte vi skyddar den skog som finns kvar, vem gör det då? Regnskogen är världens lungor. Hela världen är beroende av den. 

Mentala och fysiska ärr efter attacken

Vid lägerelden har Phorn Sopheak tagit för sig av gruppens kvällsmat, ris och konserverad fisk. Det är redan kolmörkt runtomkring lägret. Snart är det dags för åter en natt i det fria. 

Miljöaktivisternas läger. Foto: SVT/Niklas Sjögren

Hon och de andra kommer att sova lika oskyddade som den där natten för några månader sedan. Huggen hon fick ta emot då lämnade inte bara synbara ärr utan även en rädsla djupt därinne. Hemma väntar både hennes man och hennes lilla dotter på henne. 

– Vare sig min man eller mina föräldrar har förbjudit mig att fortsätta att patrullera även om de är oroliga. Själv tänker jag fortsätta att skydda skogen. Huggen jag fick kommer inte att stoppa mig även om jag nu försöker vara lite mer försiktig än jag var tidigare, säger Phorn Sopheak innan hon lägger sig under en himmel fylld av stjärnor. I morgon bitti fortsätter jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.