Hon tröttnade på tafsande män – tog på sig rustning

Uppdaterad
Publicerad

En afghansk kvinna och aktivist tröttade på att ständigt bli tafsas på av okända män i Kabul. Hon tog på sig en rustning i protest.

Den afghanska performance-konstnären och aktivisten Kubra Khademi var bara fyra år när hon för första gången blev tafsad på av en okänd man.

Och mer än 20 år senare gav hon sig ut på Kabuls gator klädd i en särskild rustning för att skydda sina kvinnliga delar, som en protest mot de trakasserier hon ständigt utsätts för som kvinna i Afghanistan. Det väckte starka reaktioner.

– Folk skrek saker och undrade om jag inte skämdes. ”Slå henne, slå henne! Vad håller hon på med?”. Såna här trakasserier pågår dagligen men det pratas inte om det, säger Kubra Khademi.

Dödshotad

Hennes protest har fått stor spridning i sociala medier men själv har hon tvingats gå under jorden efter att ha tagit emot dödshot.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är kvinnors rättigheter ständigt hotade i det djupt konservativa Afghanistan.

Men det finns tecken på framsteg. Som när en grupp män förra veckan tog på sig burkor för att väcka uppmärksamhet om kvinnors situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.