SVT:s fotograf Henri Seng och korrespondent Lars Moberg Foto: SVT

Oro för nya kravaller i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polis skjutit tårgas mot tiotusentals människor i Hongkong dras kravallpolis nu tillbaka från gatorna. – Det är dagen efter stämning och trötta demonstranter återhämtar krafterna, berättar SVT:s korrespondent Lars Moberg på telefon från Hongkong.

Oroligheterna betecknas som de värsta sedan den forna brittiska kolonin återlämnades till Kina 1997, och 40 personer har skadats.

– Om jag inte står upp för våra rättigheter i dag så kommer jag att hata mig själv i framtiden. Även om jag hamnar i brottsregistret, så sker det på ett ärofyllt sätt, säger taxichauffören Edward Yeung – en av de tiotusentals demonstranter som enligt Reuters deltog i gårdagens jätteprotester.

Protesterna i Hongkong

Med hjälp av paraplyer, skyddsglasögon, munskydd och regnrockar försökte demonstranterna skydda sig mot polisens attacker av tårgasgranater – ett maktmedel som inte använts på nästan tio år i staden. 78 personer greps under oroligheterna under helgen.

Gå hem

Tidigt på måndagen pågick demonstrationer samtidigt i tre olika delar av staden men i mindre skala, enligt reportrar på plats. Detta trots att protestledare varnat för att polis skulle kunna börja skjuta gummimantlade stålkulor.

Men myndigheterna i Hongkong drog tillbaka kravallpolisen, eftersom ”medborgare som samlats på gatorna lugnat ner sig”, enligt uppgifter på myndighetens hemsida.

Flera bankkontor och skolor håller stängt, liksom vägar och tunnelbanestationer i centrum. Kurserna på Hongkongbörsen har fallit med två procent och Hongkongdollarn föll jämfört med dollarn, till den lägsta nivån på ett halvår.

– Demonstranterna försöker lamslå Sydostasiens kommersiella centrum, men myndigheterna är måna om att Hongkong fungerar, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg

”Olagliga”

Den regionale regeringschefen Leung Chun-Ying har fördömt demonstrationerna som ”olagliga” och hotat med ”resoluta” ingripanden. Men de lokala myndigheterna har hittills sagt att de inte ser något behov av att kalla in kinesisk militär.

Protesterna riktar sig mot ett beslut som den kinesiska regeringen fattade förra månaden. Det innebär att en kommission ska godkänna kandidaterna i valet 2017 till posten som Hongkongs högste ledare. Därmed får regeringen i Peking rätt att lägga in veto mot kandidater.

– Demonstranterna kräver en slags västerländsk demokrati, men det är något som Peking inte tänker ge dem, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet