Det är första gången på över 40 år som man hittar en noshörning av arten sumatranoshörning. Foto: Wikipedia/arkiv

Hopp för utrotningshotad noshörning

Uppdaterad
Publicerad

En sex år gammal hona av arten sumatranoshörning har hittats på Borneo.

Naturvårdsarbetare har lyckats hitta ett livs levande exemplar av den utrotningshotade sumatranoshörningen på den indonesiska delen av ön Borneo. Det är första gången på över 40 år som man hittar en noshörning av den arten, uppger Världsnaturfonden (WWF).

Troddes vara utrotad

Den omkring sex år gamla honan fångades i en fälla tidigare i mars i de östra delarna av regionen Kalimantan, i närheten av ett jordbruks- och gruvdriftsområde. Hon hålls temporärt i fångenskap i väntan på att hon ska få helikopterskjuts till ett säkrare område.

Sumatranoshörningen troddes länge vara utrotad på Borneo, men 2013 fångades arten på bild av utplacerade kameror.

Minsta arten

Arten är den minsta av de nu levande noshörningarna och sticker ut med sin hårbeklädda kropp och som den enda asiatiska varianten med två horn.

WWF uppskattar att det finns färre än 100 vilda sumatranoshörningar kvar i världen, efter åratal av tjuvjakt och krympande livsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.