En kvinna sitter med sitt barn utanför sitt hem i stadsdelen Sur i Diyarbakir. Här sköt turkiska regeringsstyrkor med skarp ammunition mot PKKanhängare rakt in mot bostadsområdet. Foto: Niclas Berglund SVT

Terrorn gör att osäkerheten är stor bland många väljare i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Utegångsförbudet är hävt och skottsalvorna har tystnat i Sur, i den gamla delen av

Diyarbakir. Men med bara några dagar kvar till det viktiga valet är det ett bräcklig lugn som råder. Här i den sydöstra delen av Turkiet finns en stor kurdisk befolkning och det har varit ett viktigt centrum för den kurdiska självständighetsrörelsen.

– Kan omvärlden förstå hur vi har det här, ropar en äldre dam till oss.

Vi går i den gamla stans trånga gränder och väggarna omkring bär spår av tusentals skotthål, som borrats sig djupt in i betongen.

Val i Turkiet 2015

Under flera dagar rådde det öppna strider här mellan regeringen och PKK-anhängare. Mitt i skottlinjen befann sig hundratals civila.

– Min 12-åriga dotter sköts till döds här. Hon skulle försöka hämta mat till oss, men någon sköt henne i huvudet. Kan du förklara för mig vad hon hade med den här konflikten att göra?

Nazmiye Sen gråter stilla när hon talar om sin dotter.

Strider på gatorna

Sedan vapenvilan bröts i somras mellan regeringsstyrkorna och PKK råder det nästan inbördeskrig i de här delarna av landet. Efter terrordådet i Suruç inledde regeringen en offensiv mot PKK och terrororganisationen Islamiska staten (IS). Våldsspiralen tog fart när gerillan svarade med attacker mot polis och militär.

Efter terrordådet i Ankara i början av oktober har PKK lagt ner vapnen tills valet är över. Men hundratals poliser och militärer har dödats i olika attentat och regeringen fortsätter att attackera PKK-baser med stridsflyg.

– Det här valet är oerhört viktigt för oss. Vi vill ha trygghet och en regering vi kan lita på, säger Mehmed Balci.

Han är frisör och vill försöka att bo kvar i Sur. Det här är ett kurddominerat område och det pro-kurdiska partiet HDP har ett enormt stöd i de här kvarteren.

Högriskområden

Flera stora terrordåd har också drabbat området, det senaste i början på juni i år. Då dödades fyra personer vid ett bombattentat vid ett av HDP:s valmöten. Nu pekas elva platser i Turkiet ut som högriskområden inför valet den 1 november och det är enkelt att förstå varför många väljare är så rädda.

– Det är omöjligt att genomföra ett säkert val här. Vi lämnar området idag och jag vet inte när vi kommer tillbaka , säger Nazmiye Sen.

Hela tiden håller hon bilden av sin döda dotter nära sig.

Opinionen mot regeringen

Ett av president Erdogans stora problem just nu är det pro-kurdiska partiets framgångar. HDP:s valresultat gjorde att Erdogans regeringen inte fick egen majoritet i valet i somras. Och de senaste opinionsmätningarna tyder på att det blir väldigt svårt för regeringspartiet, AKP, att lyckas bättre den här gången.

– Vi har ändå märkt ett lyft de senaste veckorna. Väljarna vill ha en stark regering som kan bekämpa terrorn och jag tror att vi kan få egen majoritet den här gången, säger Muhammed Akar. Han är en av AKP:s mest inflytelserika politiker i Diyarbakir. Utanför hans luftiga kontor står 6 tungt beväpnade poliser och kontrollerar alla besökare. Här är alla rädda.

– Vi är i krig mot terroristerna, säger Akar.

I Sur har frisören Mehmed Balci ganska glest med kunder, men har ändå ett jobb.

– Valet är vårt hopp. Om ingenting förändras kommer jag att tvingas flytta härifrån. Till en säkrare plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet