En kvinna och hennes son framför deras helt raserade hus. Foto: TT

Hoppet om överlevande ute i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Nepals regering anser att hoppat är ute om att hitta fler överlevande efter skalvet. Dödssiffran har stigit till över 7.000 personer och FN slår larm om att miljontals är i akut behov av mathjälp.

– Det har gått en vecka sedan katastrofen. Vi gör vårt bästa i räddningsarbetet men jag tror inte det finns några chanser att hitta fler överlevande, säger regeringens talesman Laxmi Dhakal.

Trots att räddningsteam från över 20 länder deltar med värmesökande kameror och sökhundar har ingen hittats levande sedan i torsdags kväll. Chefen för EU:s delegation i Nepal uppger att runt 1.000 EU-medborgare fortfarande saknas efter skalvet.

Jordbävning i Nepal

Stigande dödssiffra

Dödssiffran har skrivits upp till 7.040, enligt nepalesiska myndigheter och den väntas stiga ytterligare. Fortfarande pågår sökinsatser i flera bergsområden där situationen börjar bli allt mer desperat.

– Det är stor efterfrågan på mat och tält. I byarna känner de sig bortglömda och besvikna. Samtidigt är det en mardrömssituation för hjälporganisationer eftersom det är så svårt att ta sig dit, säger SVT Nyheters reporter Stefan Åsberg som är på plats i Nepal.

FN uppskattar att mer än tre miljoner nepaleser är i behov mathjälp, för hälften av dessa är behovet akut, skriver CNN.

Myndigheterna slår larm om att de behöver hjälp med att röja vägar till avlägset belägna byar för att få fram nödhjälp. Vissa byar kan fortfarande bara nås med helikopter.

Oro för monsunen

Vid sidan av mat och vatten slår FN larm om bristen på tillfälliga tält. En halv miljon hem tro ha förstörts i jordskalvet och det finns rapporter om ställen där så många som 100 personer delar på ett enda tält.

En kritisk faktor är att monsunsäsongen är i antågande. FN vädjar om att andra länder och hjälporganisationer ökar intensiteten i hjälpinsatserna innan de kraftiga skyfallen under monsunen försvårar insatserna och ytterligare ställer till det för nödställda nepaleser på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet