Tre norrmän bekräftat döda i Algeriet-dramat

Uppdaterad
Publicerad

Norska UD tror inte längre att det är möjligt att några av de saknade norrmännen från gisslandramat i Algeriet i livet.

Norge fick under dagen bekräftelse om att ytterligare ett norskt dödsoffer bekräftats, rapporterar NTB. Inga ytterligare detaljer har ännu meddelats.

Tidigare hade två norska dödsoffer bekräftats. De två hörde båda hemma i Bergen. Den ene mannen var 35 år, den andre 58, meddelar Statoil.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Två Statoil-anställda saknas ännu efter terrordådet i Algeriet.

– Vi har förstått att algeriska myndigheter fortfarande genomsöker anläggningen, men det handlar inte längre om att leta efter överlevande, säger norska UD:s talesperson Veslemøy Lothe Salvesen till NTB.

Varnade för terrordåd redan 2011

Norges ambassad i Algeriet varnade för terrordåd i landet redan 2011, uppger NTB. En delvis hemligstämplad rapport skriven av Norges ambassadör nämner In Amenas-anläggningen specifikt och även hoten från al-Qaida-anknutna grupper i regionen.

”Utlänningar bör utöva största möjliga aktsamhet i områdena vid Statoils anläggning”, står det bland annat.

Varken Statoil eller norska UD vill kommentera uppgifterna, enligt NTB.

Japan tog emot sina döda

Ett flygplan med sju överlevande och nio dödsoffer från gisslandramat i Algeriet anlände på fredagen till Tokyo. Japan är det land som led störst förluster. Tio av de minst 37 utlänningar som dödades var japaner, och händelsen har chockat nationen.

Flygplatspersonal skyddade de överlevande från kameror med svarta paraplyer. Utrikesminister Fumio Kishida fanns bland dem som bugade djupt när kistorna lastades ur planet, och pryddes med vita blommor.

Gömde sig under en bil

De japanska anställda vid gasanläggningen har berättat om sina hemska upplevelser under dramat. Deras arbetsgivare säger att de sju japanerna klarade sig undan med livet i behåll tack vare ”tålamod, omdöme, mod och tur”.

En av japanerna ska ha smugglats ut från anläggningen av algeriska kollegor, som virade en turban runt hans huvud och täckte hans ansikte med benvärmare. En annan gömde sig under en bil.

Gisslandramat

* Enligt den algeriska regeringen dödades 38 personer ur gisslan. Alla utom en var utlänningar, från åtta olika länder.

* Attacken mot den vidsträckta gasanläggningen vid In Amenas påbörjades den 16 januari.

* Den ligger nära gränsen mot Libyen och drivs gemensamt av Statoil, BP och algeriska Sonatrach.

* Totalt dödades 29 terrorister och tre andra tillfångatogs under en tre dagar lång militärinsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Mer i ämnet