Hot mot rättsväsendet – från USA till Polen

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor in på det nya jobbet, och presidenten Trump har väckt ilska och oro hos delar av befolkningen. Inte minst när det gäller presidentordern om att personer från sju muslimska länder tillfälligt portas från USA, och att man slutat ta emot flyktingar från Syrien.

Trump har även kritiserats och stämts i en rad federala domstolar, där man hävdar att inresestoppet, till exempel, strider mot den amerikanska konstitutionen. Men så i fredags så hävdes inreseförbudet efter ett beslut av en federal domare i Seattle, Washington.

”Så kallad domare”

”Lagen är en kraftfull sak. Den kan tvinga alla att stå till svars, inklusive USA:s president,” sa Bob Ferguson, delstatsåklagare i Washington.

Agenda

Reaktionen från president Trump lät inte vänta på sig. Så här skrev han på twitter.

Foto: Twitter

Han kallade domaren för den ”så kallade domaren som berövar landet möjligheten att tillämpa lagarna”. Och USA:s justitiedepartement krävde att domarens beslut skulle upphävas. Men så imorse så kom ett snabbt svar från en appelationsdomstol som står fast att president Trumps omtvistade inreseförbud inte kommer att gälla tills vidare. Nu har man bett båda parter att komma in med sakargument för att kunna behandla frågan vidare.

Oroande utveckling i Polen

En helt annan debatt, kring ett verkligt hot mot rättssäkerheten och demokratin förs här i Europa. Som i Polen, där regeringen har sparkat domare i författningsdomstolen och tillsatt andra domare för att lättare få igenom sina förändringar.

Det har gjort att EU-kommissionen har beslutat att Polen ska ställas under särskild övervakning och hotat att ta ifrån Polen sin rösträtt i EU om man inte ger tillbaka makt till författningsdomstolen.

– Vi anser att vissa moment i den polska regeringens agerande skulle kunna innebära ett hot mot rättssäkerheten i Polen, säger Frans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen.

Orban ändrar Ungerns grundlag

I Ungern finns en annan oro för rättssäkerhetens framtid. De har fått skarp kritik av EU-kommissionen för att de gjort flera kontroversiella ändringar i grundlagen de senaste åren. Premiärministern Orban har två tredjedelsmajoritet i parlamentet, det som krävs för att ändra grundlagen. Han har bland annat fått igenom formuleringar som kan göra det lättare att lagstifta mot abort.

När Ungern tvångspensionerade 274 domare och åklagare fastslog EU-domstolen att landet bryter mot EU-regler. Idag har Ungern tvingats ändra sin pensionslagstiftning.

Svea hovrätts presdient, domaren Fredrik Wersäll, kommenterar denna utvecklingen i Agenda 2/5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet