Trötta människor på flykt anlände tidigare i veckan till ett registreringscenter i Optovac i Kroatien. Foto: TT

Hot om stängda gränser inför EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker väntas enligt tyska medier lägga fram en 16-punktsplan om flyktingkrisen, när ledarna från åtta medlemsländer på söndagen möts i Bryssel.

Juncker vill bland annat att EU-länder inte skickar flyktingar mellan sig utan att ha nått en överenskommelse om det i förväg.

Inför mötet träffades ledarna för Bulgarien, Rumänien och Serbien för att mejsla ut en gemensam ståndpunkt. De hotar att stänga sina gränser, om Tyskland och Österrike gör det.

#flykt

Hotar stänga gränser

– Vi kommer att vara redo att stänga gränserna. Vi kommer inte att utsätta våra länder för det förödande trycket från miljoner som skulle anlända, sade Bulgariens premiärminister Boiko Borisov.

Situationen för flyktingarna har förvärrats sedan Ungern stängt sin gräns till Serbien och Kroatien.

Beslut om kortsiktigta åtgärder

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har varit pådrivande för att få till stånd söndagens möte. De deltagande länderna är – förutom Tyskland – Bulgarien, Grekland, Kroatien, Rumänien, Slovenien, Ungern och Österrike.

Enligt Juncker ska de diskutera trängande behov av gemensamma operativa åtgärder som den nuvarande humanitära krisen kräver och fatta beslut om kortsiktiga åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet