Bülent Kenes är bara ett av många exempel det senaste halvåret i raden av prominenta journalister eller människorättskämpar som sitter eller suttit i fängelse. Foto: SVT

Hoten tystar oppositionen i Turkiet

Publicerad

Det finns en stor fråga alla som är intresserade av Turkiet ställer numera och publicisten på den stora tidningen i Istanbul upprepar den retoriskt innan han svarar: – Vart Turkiet är på väg?

– Tja, det är som Machiavelli skriver: ”ändamålet helgar medlen”, säger Bülent Kenes med ett snett leende. Vi har en president som inte bara vill vara en nationell ledare, han vill också vara en islamisk ledare och på sikt en global ledare.

Bülent Kenes är chefredaktör för en av få regimkritiska tidningar som finns kvar i Turkiet, engelskspråkiga Today´s Zaman, som också finns på turkiska. Han ser inget unikt i den turkiska utvecklingen utan jämför med länder i Mellanöstern och flera av de före detta centralasiatiska sovjetrepublikerna – alltså en utveckling mot despoti.

De senaste valen kan visserligen beskrivas som fria men absolut inte som rättvisa, eftersom all opposition tystats ner genom att oberoende medier tvingats stänga eller, för att överleva, anpassat sig till en mer regimtrogen retorik. Enskilda röster har utsatts för ständiga trakasserier, för åtal, för häktningar och dödshotats anonymt i sociala medier eller i telefon.

Människorättsadvokat mördades

Bülent Kenes är bara ett av många exempel det senaste halvåret i raden av prominenta journalister eller människorättskämpar som sitter eller suttit i fängelse.

Anklagelserna handlar ofta om påstått spioneri eller anknytning och stöd till terrororganisationer. I helgen mördades en kurdisk människorättsadvokat i östra Turkiet under oklara omständigheter, och dessutom greps chefredaktören för landets äldsta dagstidning, Cümhurriyet. 

Enligt Kenes har den demokratiska utvecklingen inte bara avstannat utan också gått bakåt mot politisk islamism.

Turkiet vill att EU-ansökan snabbehandlas

Men det tycks inte bekymra omvärlden särskilt mycket just nu, inte när miljoner människor är på flykt. Europa betalar Turkiet motsvarande 30 miljarder kronor för att ta hand om flyktingarna på turkisk mark så att Europa slipper. Vidare vill Turkiet ha visumfrihet till EU och en snabbehandling av sin ansökan om medlemskap i EU.

Kritikerna anser att EU borde låta bli att förhandla med Turkiet med tanke på utvecklingen där, att flyktingproblemet överskuggar allt och får Europa att strunta i moral och solidaritet.    

Varnar: Process kan sluta i militärkupp

Bülent Kenes beskriver ett land där mänskliga rättigheter inte längre respekteras och rättssystemet inte fungerar. Själv är han föremål för 15 utredningar och indragen i tio rättsprocesser, han har suttit häktad och blivit mordhotad anonymt.

Det finns inga hinder längre för repressionen, och det har folk inte riktigt fattat, menar han.

– Folk här tror att om man inte är nöjd med vår nuvarande ledare så kan man bara rösta fram en annan nästa gång. Men den diktatoriska processen fungerar inte på det sättet!

När regimen vunnit tillräckligt med stöd så känner man sig inte bunden av folkets godkännande längre, menar Kenes, som också varnar för att det här är en process som kan sluta i en ny militärkupp.

Se Korrespondenterna tisdag 20.00 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.