Det är ett kritiskt läge för befolkningen i Jemen. Här en bild från november på en flicka som hämtar vatten i staden Sanaa. Foto: TT

Humanitär kris i Jemen – landet hotas av svält

Uppdaterad
Publicerad

FN och internationella biståndsorganisationer beskriver situationen i Jemen som en humanitär katastrof. Läget är nu mycket kritiskt för civilbefolkningen i landet. De kommande veckorna hoppas FN på att de avbrutna fredssamtalen kan återupptas.

En stad som haft det ytterst svårt är den strategiskt viktiga staden Taiz, norr om hamnstaden Aden. Staden med sina runt 600.000 invånare har brist på mediciner, el, vatten och mat efter att den under en lång tid varit belägrad av huthirebeller.

– Priserna har gått upp så mycket att vi inte har råd att köpa mat. Det är verkligen en brist. En del äter bara bröd och bryr sig inte om att äta lunch och middag, säger Sami Al Hakimi till SVT Nyheter.

Krisen i Jemen

På gränsen till hungersnöd

Flera internationella hjälporganisationer varnar för att arabvärldens fattigaste land marscherar rakt mot en omfattande humanitär katastrof. Enligt FN:s livsmedelshjälp, World Food Programme, är tio av landets 22 distrikt redan i en nödsituation. Om inte mer hjälp kommer fram uppskattar de att runt 7 miljoner jemeniter hotas av akut undernäring. Läget blir inte bättre av att sjukhusen saknar både personal och mediciner och blir utsatta för bombanfall. Svenska hjälparbetaren Anna Zahn berättar för finska Yle att situationen är värre än i Sydsudan där hon också arbetat:

– När mammorna är undernärda har de ingen mjölk att ge barnen. Och då försöker många kanske blanda pulvermjölk åt barnen, men då det inte finns rent vatten bara förvärrar det tragedin.

Jemen – ett delat land

Jemen är idag ett mycket splittrat land som blivit en spelplats för maktkampen mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. Båda stödjer var sin part i kriget. Saudiarabien backar upp de regeringsstödda sunnimuslimska trupperna och den sittande presidenten Abd Rabbuh Mansur Hadi. Iran hjälper den shiamuslimska huthirebelledaren Mohammed Ali al-Houthi.

Samtidigt tar terroristorganisationerna al Qaida och Islamiska staten för sig allt mer när de andra strider mot varandra. Delar av landet kontrolleras nu av terroristerna.

Förhoppning om fredssamtal

I december bröts fredssamtalen samman. FN:s sändebud i Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, har nu uppdraget att försöka få till nya samtal. I fredags besökte han Jemens huvudstad Sanaa med förhoppningen om att fastställa ett datum för en ny omgång.

– Ett datum har inte bestämts, men jag hoppas att samtalen blir verklighet inom de närmaste veckorna, säger Ismail Ould Cheikh Ahmed till AFP.

Frågan är vad fredssamtalen kan leda till. Många bedömare menar att läget är mycket svårt. Inte ens en ort där förhandlingarna ska ske har parterna kommit överens om. Dessutom har relationen mellan Saudiarabien och Iran, två viktiga parter i konflikten, nått fryspunkten. Djupdykningen beror bland annat på att Saudiarabien avrättat den shiitiske regimkritikern Nimr-al-Nimr. Kungadömet har också anklagats för att släppa klusterbomber över Jemen och för att ha bombat Irans ambassad i landet. Saudiarabien har å sin sida svårt för att acceptera en Iranstödd rebellgrupp vid landets södra gräns.

Tuffa förhandlingar väntar

Vid en eventuell fredsförhandling är frågan om huthirebellerna kommer att kompromissa. De shiamuslimska huthirebellerna har länge känt sig marginaliserade i det sunnidominerade landet. Nu styr de i huvudstaden Sanaa och belägrar Taiz. Adam Baron, expert vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations, säger till amerikanska PBS:

– Huthierna tycker att en kompromiss är ett nederlag som skulle kunna leda till att gruppen slås ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet