Skärmdump på CIA:s första tweet.

Humorsuccé för CIA på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

”Vi kan varken bekräfta eller förneka att detta är vår första tweet”.

Så lyder det första inlägget på amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s Twitterkonto, @CIA. Inlägget, som postades den 6 juni, har sedan dess endast följts av ytterligare ett:

”Tack för välkomnandet på Twitter! Vi ser fram emot att dela icke sekretessbelagt innehåll med er”.

Medier

Det fåtaliga antalet tweets till trots hade CIA:s Twitterkonto redan vid lunchtid i dag (svensk tid) fått 370.000 följare. Och det första inlägget hade delats 210.000 gånger och fått över 120.000 favoritmarkeringar.

Enligt nyhetsbolaget CBS har CIA i ett pressmeddelande förklarat att med Twitterkontot och ett likaledes nyöppnat Facebook-konto kan man få mer direktkontakt med allmänheten och ge information om CIA:s uppdrag, historia och utveckling.

Dessutom avser CIA att lägga upp föremål från sitt museum, som kallas ”det bästa museum som de flesta människor aldrig får se” och upplysningar från sin ”World Factbook” – dvs icke sekretessbelagda berättelser om underrättelsetjänst och annan information.

Sedan tidigare har CIA officiella konton på fototjänsten Flickr och videotjänsten Youtube.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet