Hundkapplöpningar har förbjudits i New South Wales i Australien. Foto: Animals Australia/SVT

Hundkapplöpningar stoppas efter skräckbilder

Uppdaterad
Publicerad

Hundkapplöpning är en folkkär sport i flera engelskspråkiga länder. Men sporten kantas av anklagelser om djurplågeri. I Australien har den mest folkrika staten förbjudit sporten. Det har skapat en stor debatt i landet.

Förbudet mot hundkapplöpning i delstaten New South Wales kan härledas till en rad uppmärksammade publiceringar i medierna. Australiensarna har kunnat se hur levande djur, till exempel harar, grisar och katter används som levande byte för att få hundarna att springa fortare. (Varning för starka bilder i inslaget ovan.)

– Jag tycker att det sätt som delstatsregeringen har hanterat det här är mycket bra. De har gjort rätt sak om än inte det mest populära, säger Steph D'Souza som är djurrättsaktivist på Greyhound Rescue i New South Wales.

68.000 hundar dödades

Myndigheter i delstaten har även gjort en undersökning. Där kom det fram att ungefär 20 procent av hundtränarna använde sig av levande byten för att träna hundarna. Det framkom också att runt 68.000 hundar har dödats de senaste tolv åren.

– När en greyhound-hund inte längre drar in pengar och placerar sig dåligt i loppen så har tränarna generellt sätt ingen användning av dem längre. Så då gör de sig av med dem, säger Steph D'Souza från Greyhound Rescue i Australien.

Hundkapplöpning är en sport med stolta traditioner i Australien. På 1920 -och 30-talen var det en folksport med fullsatta läktare över hela landet. Men på senare år har besökarna blivit allt färre. Bland annat för att man kan spela på hundarna hemifrån via nätet. Men det betyder också att branschen fortfarande drar in en hel del pengar.

Branschen kritisk till beslutet

Ungefär 1.500 personer jobbar med sporten i delstaten New South Wales. Bland besökare, spelare, tränare och hundägare anser man att delstatsregeringens beslut är överilat.

– Hundarna behandlas bättre än alla andra hundar jag känner till. Jag kommer i kontakt med tränare och ägare hela tiden. De älskar sina djur mer än någonting annat, säger tränaren Dean Swain till AFP.

Hundkapplöpning eller Greyhound racing, som det heter på engelska, är tillåtet i sju andra länder enligt samma myndighetsrapport som kartlagt djurplågeriet. Förutom i Australien, även i Storbritannien och Mexiko. I USA är det förbjudet i 40 delstater.

”Viktig social livlina försvinner”

I Australien har sporten en arbetarklasstämpel. Låga anmälningsavgifter för att tävla med hundarna och möjligheter att spela med små insatser har bidragit till det. Förbudet har nu anklagats för att vara en del av ett klasskrig.

Tränaren Dean Swain tror att förbudet kommer att leda till finansiell katastrof för en del personer och att en viktig social livlina försvinner för andra.

– Det är anledningen till att visa stiger upp ur sängen på morgonen. Det handlar inte om pengar. De går till kapplöpningsbanorna för att träffa sina kompisar och tävla, säger han.

”Branchen har inte reformerat sig”

Men enligt djurrättsorganisationerna kan man inte ignorera de problem som finns. Visst finns det ägare som älskar sina hundar, men problem handlar ofta om de hundar som aldrig tar sig till kapplöpningsbanan. Det säger Lisa Chalk som är kommunikationschef på organisationen Animals Australia:

– Branschen har haft lång tid på sig att reformera sporten, men man har valt att inte göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.