Foto: TT

Hundratals döda i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra människor har hittats döda i staden Damasak i nordöstra Nigeria, sannolikt offer för extremistgruppen Boko Haram,

Det uppger myndigheter i landet. En ortsbo som hjälpte till med begravningarna räknade offren till 400 och säger till nyhetsbyrån AFP att de döda lades i 20 massgravar under helgen.

Liken påträffades i även hus, på gator och många i floden, uppger en invånare.

Myndigheterna i delstaten Borno angav ingen exakt siffra utan talade om ”hundratals”.

Damasak intogs av Boko Haram i november förra året. I början av mars återtogs staden av styrkor från Tchad och Niger som ingår i en regional offensiv mot islamistgerillan. Den 20 mars uppgav en talesman för Tchads armé att hundra kroppar hade hittats i en massgrav under en bro strax utanför staden.

De nya likfynden har gjorts sedan i torsdags. De döda har legat täckta av ökensand. Det var män, kvinnor och barn, säger Kaumi Kusur, invånare i Damasak.

– Vi samlade ihop dem och trots att kropparna börjat förruttna så gav vi dem en ordentlig begravning i 20 massgravar som kan hittas när det behövs, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt kommer rapporter om att tusentals människor som flytt Damasak börjat återvända hem, efter rapporter om att Nigeria med hjälp av Tchad, Niger och Kamerun har framgångar i kampen mot Boko Haram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.