Sörjande människor efter att en person sköts till döds av etiopiska säkerhetsstyrkor. Personen var anklagad för att ha protesterat, men familjen nekar. Foto: TT

Hundratals döda i långvariga protester

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 personer har dödats och tiotusentals arresterats sedan i november efter massiva protester i den etiopiska regionen Oromia. I dag släpper Human Rights Watch (HRW) en rapport som visar hur etiopiska säkerhetsstyrkor misshandlar, fängslar och skjuter demonstranter.

”Jag har bott här hela mitt liv och jag har aldrig tidigare sett ett sådant brutalt tillslag [...] varje familj här har åtminstone ett barn som blivit arresterat” säger vittnet Yoseph till HRW.

Det började med ett förslag om att utöka huvudstadens gränser och ta över oromisk mark. Något som skulle ha slagit hårt mot Oromiska bönder. Förslaget skapade massiva protester, något som säkerhetsstyrkorna i Etiopien mötte med att bland annat skjuta skarp ammunition mot demonstranterna, enligt HRW.

Tortyr, misshandel och våltäkter

I rapporten uppmanar HRW den etiopiska regeringen att starta en oberoende utredning av händelserna – så snart som möjligt.

Många har vittnat om misshandel och tortyr medan de suttit arresterade, kvinnor har berättat om våltäkter och sexuella ofredanden. Bland de döda finns både studenter och barn under 18 år, berättar HRW. I filmen som släppts tillsammans med rapporten kan man se hur människor står upp och ner på händer och misshandlas med pinnar.

”Etiopiska säkerhetsstyrkor har skjutit mot och dödat hundratals studenter, bönder och andra fredliga demonstranter med en uppenbar likgiltighet inför mänskligt liv” säger Leslie Lefkow som är biträdande afrikachef för HRW.

Protesterna fortsätter

Trots att regeringen i januari avstyrde planerna på utbyggnaden av kommungränsen fortsätter protesterna. Dock skriver HRW att de avtagit sedan i mitten av april, men att det inte stoppar regeringen från att fortsätta med sina tillslag.

Fördöms av EU

EU har fördömt säkerhetsstyrkornas övervåld och beklagagar till offren och deras närstående. De påpekar också vikten av att släppa de som sitter fängslade för att ha ”nyttjat sin rätt att fredligt samlas och sin rätt till uttrycksfrihet”.

Rapporten släpptes i natt tillsammans med filmen klockan 03.01 svensk tid.

Fakta: Oromia och Etiopien

  • Oromia är den största av nio regioner i Etiopien och har cirka 27 miljoner invånare.
  • Sedan militärregimen störtades 1991 är Etiopien idag en demokrati på papper, men fungerar som en enpartistat.
  • Etiopen har, trots garanterad press- och yttrandefrihet på papper, myndigheter som fängslar journalister. Många utländska nyhetssändningar och webbsidor är blockerade.
  • Etiopien är ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder.

Källa: landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.