En flykting håller i ett litet barn på Budapests Östra järnvägsstation. Foto: TT

Hundratals i läger på tågstationer

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att tusentals flyktingar korsar gränsen till Ungern, blir situationen på Budapests tågstationer allt mer ohållbar. Där bor hundratals personer och tillfälliga läger har bildats.

– Det är overkligt, säger pendlaren Csaba Havasi när han passerar hundratals män, kvinnor och barn som sitter på golvet på stadens östra tågstation.

Kläder som hänger på tork, bebisar som gråter och människor i stort behov av vatten och medicinsk hjälp är just nu vardag på Budapests tågstationer. Då och då klär volontärer ut sig till clowner eller låter barnen rita med kritor på marken.

Flyktingkrisen i Europa

– Det skär i hjärtat att se små barn i nöd, säger 60-åriga Judit Moser som ger blöjor och leksaker till volontärerna på stationen.

– Som mormor kan jag inte föreställa mig hur desperat en förälder måste vara efter en så här lång resa. Vi måste hjälpa de här människorna, säger hon.

Reser vidare

Toaletter och duschar har ställts ut på särskilda transitzoner som finns på tågstationerna, men hjälparbetare som samlat in donationer sedan i juni efterfrågar större insatser. Ungern har i den tilltagande flyktingkrisen blivit ett gränsland som tar emot stora mängder människor som söker en fristad i EU. Hittills i år har över 140.000 migranter anlänt till landet och under veckan har tusentals människor anlänt dagligen. Då Ungern är ett Schengenland är det lätt att resa vidare till länder i norra Europa.

– Vi vill åka till Tyskland där vi har släktingar, säger en afghansk tonåring som sitter med sin familj på den västra tågstationen i staden.

Stoppad vid gränsen

Pojken som inte vill uppge sitt namn kom till Ungern i måndags och var en av tusentals flyktingar som tidigare i veckan stoppats i tre dagar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

– Om vi hade vetat hur svårt det skulle bli, hade vi stannat hemma, säger han.

Fakta: Ökat antal migranter i sommar

  • 3 juni: Antalet migranter som anländer till Grekland har ökat med 550 procent sedan januari. Orsaken är att fler människor som flytt kriget i Syrien tar sig till Grekland, uppger EU:s gränskontrollorgan Frontex.
  • 17 juni: Ungern stänger gränsen mot Serbien och meddelar planer på att bygga en mur mot grannlandet, tillika EU:s yttre gräns.
  • 18 augusti: Antalet flyktingar som anländer under juli månad är tre gånger fler än under samma månad i fjol enligt Frontex.
  • 19 augusti: Tyskland har hittills tagit emot över 800 000 asylansökningar under 2015. Det är fyra gånger fler än under hela 2014.
  • 20 augusti: Makedonien inför undantagstillstånd i två dagar och stänger gränsen mot Grekland sedan många flyktingar samlats där.
  • 22 augusti: Polisen i Makedonien börjar släppa igenom de människor som väntat vid gränsen sedan stämningen blivit allt mer desperat.
  • 24-26 augusti: Tusentals människor söker sig varje dag från Serbien till Ungern för vidare färd norrut i EU-området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet