Våldet i västra Syrien tvingar hundratals kristna på flykt. Foto: TT

Hundratals kristna på flykt undan IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kristna syrier har flytt från staden Sadad på grund av Islamiska statens framgångar i området, rapporterar nyhetsbyrån AP. I torsdags tog IS kontrollen över staden Qaryatain som också har en stor kristen befolkning.

Många kristna i området har inte gått att nå sedan striderna tidigare i veckan, skriver New York Times, och man befarar att över 200 av dem kan ha kidnappats. De kristna kyrkorna i området har jobbat på att få gisslan fri.

I februari tog sig IS in i assyriska hem mitt i natten och tog flera hundra assyrier, en del av dem har släppts, men de flestas öde är fortfarande okänt.

Syrienkriget

– Människor lever i rädsla, säger aktivisten Osama Edward till AP.

Han säger att kristna bävar för att få välja mellan att fly, konvertera till islam eller dödas.

Enligt New York Times har IS generellt inte dödat kristna i de områden de tagit kontrollen över, men har däremot beslagtagit egendom, skändat kyrkor och infört särskilda skatter, vilket har lett till att många lämnat sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet