Hundratals kvinnor berättar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ryska och ukrainska kvinnor har de senaste veckorna berättat öppet på sociala medier om hur de varit utsatta för misshandel, sexuella övergrepp och våldtäkter. Skamfyllda ämnen som det sällan talas öppet om.

Allt började med en statusuppdatering som den ukrainska journalisten och kvinnorättsaktivisten Nastja Melnytjenko skrev på sin privata Facebook-sida.

”I dag vill jag att vi kvinnor talar om det våld som de flesta av oss har upplevt. Vi behöver inte komma med ursäkter. Det är inte vi som bär skulden utan det gör ALLTID våldtäksmannen”, skrev hon och taggade sitt inlägg med #яНеБоюсьСказати‬ (#jagärinteräddförattsägadet).

Fick stor spridning

Idén fick hon efter att ha läst en diskussion på Facebook där människor skrev att kvinnor har sig själva att skylla om de blir våldtagna när de klär sig i korta kjolar eller beter sig ”inbjudande”.

Hon berättade om några tillfällen i livet då hon varit utsatt för sexuella övergrepp och våld. Inlägget fick stor spridning och har på kort tid delats hundratals gånger. Och hundratals ukrainska och ryska kvinnor har följt hennes uppmaning och delat med sig av sina egna berättelser.

– Det överraskade mig. Jag trodde att mina vänner kanske skulle stödja det men inte att det skulle bli så här stort, säger Nastja Melnytjenko till SVT Nyheter.

De som skriver berättar om övergrepp som skett för flera år sedan, men det finns också vittnesmål från människor som än i dag lever i våldsamma relationer.

”Jag är åtta år. Jag är på väg hem från skolan, trycker på hissknappen, i sista stund kliver en 25-årig kille in i hissen. (...) Han följer mig upp till högsta våningen och där släpar han ut mig på vinden och våldtar mig”, skriver en användare.

Ovanligt att berätta

”Min man har haft otur i livet och skyller allt på mig och använder även fysiskt våld. Vi har två barn, två och tre år gamla, Det stoppar honom inte utan han kan även visa sitt raseri framför barnen”, skriver en annan.

Det här är ovanligt i länder som Ryssland och Ukraina där ämnen som våld i nära relationer och sexuella övergrepp ofta är tabubelagda. Många har sagt att de ”chockats” över alla berättelser eftersom de inte förstått att problemet är så utbrett.

– Allt detta mörker och helvete visar sig vara mycket närmare än jag velat tro. Jag väntade mig verkligen inte att så många av mina bekanta kvinnor och tjejer fallit offer för våld och trakasserier, säger konstnären Artjom Loskutov till den ryska sajten afisha.ru.

Det är inte bara kvinnor som skrivit ner sina vittnesmål utan även en del män.

”När jag var ungefär 21 år gammal träffade jag en tjej som var söt men hade ett hett temprament. Och när hon förstod att jag inte kan göra kvinnor illa så utnyttjade hon det och misshandlade mig, ofta för småsaker. Vårt förhållande tog slut när hon en gång, uppenbarligen berusad, högg mig med en kniv istället för att sparka mig som hon brukade”, skriver Andrej.

Ett första steg

Reaktionerna har varit blandade. De flesta är positiva till att våldtäktsoffer och misshandlade kvinnor och män öppet vågar berätta om sina erfarenheter. Men det finns också kritik. Bland annat har den ryska nyhetssajten life.ru publicerat en artikel där sexolog Alexander Polejev från Insitutet för psykoanalys i Moskva avråder kvinnor från att berätta om sexuella övergrepp eftersom det skulle kunna ”tända” potentiella våldtäktsmän. Polejev varnar också för att många historier kan vara påhittade eftersom ”många flickor har våldtäktsfantasier” och kvinnor ofta efter många år ”upplever frivilligt sex som en våldtäkt”.

Nastja Melnytjenko hoppas att den här aktionen kommer att bli ett första steg till en förändring av synen på kvinnor och kvinnors kroppar. Men enligt henne är det många, både kvinnor och män, som tvivlar på att hon startat aktionen spontant efter att ha läst en diskussion om våldtäkt på nätet.

– Av någon anledning tror en del att det är ett bidragsprojekt och att jag har fått en massa pengar. Man anklagar mig också för att vilja starta ett ”könskrig” men det är förstås inte sant, säger hon.

Kvinnovåld i Ryssland och Ukraina

Det är oklart exakt hur utbrett det är med våld mot kvinnor i Ryssland eftersom statistiken är fragmentarisk. Men det finns ett antal oberoende studier och 2008 släppte det ryska inrikesministeriet följande statistik:

14.000 kvinnor dör varje år till föjd av våld som orsakats av äkta man eller annan nära anhörig. Två tredjedelar av alla mord är relaterade till våld i hemmet. Upp till 40 procent av alla allvarliga våldsbrott begås inom familjen.

När det gäller Ukraina har 44 procent av alla kvinnor erfarenhet av våld i hemmet, enligt en FN-studie som gjordes 2009. Undersökningen visade också att nästan 75 procent av offren aldrig sökte hjälp.

Enligt frivilligorganisationer har båda sidor i den väpnade konflikten i östra Ukraina gjort sig skyldiga till våldtäkter och sexuella övergrepp.

Källa: Anna-centret mot kvinnovåld, FN:s utvecklingsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.