Upp till 450 flyktingar befann sig på båtar när de kapsejsade i Medelhavet. Många ska ha varit instängda i ett lastrum. Foto: TT

Över 200 flyktingar befaras döda i båtolycka

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer befaras ha omkommit när två fartyg med migranter kapsejsade i Medelhavet utanför den libyska kuststaden Zuwara. Sammanlagt omkring 450 migranter ska ha befunnit sig ombord.

Den första båten, med omkring 50 migranter ombord, sände ut en nödsignal tidigt i torsdags. Och senare samma dag kapsejsade ytterligare en båt. Enligt libyska myndighetskällor ska omkring 400 personer ha befunnit sig ombord på den andra, överfyllda båten, rapporterar BBC.

Intstängda i lastrummet

Libysk kustbevakning ska ha räddat cirka hälften av de ombordvarande på den andra båten, men många tros ha varit inlåsta i lastrummet när den sjönk. Myndighetskällor har hittills bekräftat att minst 30 personer omkommit. Men dödssiffran befaras alltså vara betydligt högre. En representant för Läkare utan gränser säger till brittiska The Guardian att omkring 40 kroppar hittats i det senast förlista fartyget, och upp till 160 lik ska ha siktats i vattnen runtomkring.

Flyktingkrisen i Europa

Många av liken har förts till kuststaden Zuwara, uppger en invånare för BBC.

Sökarbetet fortsätter

Kustbevakningen ska intensifiera sökinsatsen på fredagsmorgonen, men räddningsmyndigheterna knäar i det konflikthärjade landet.

– Vi arbetar med mycket begränsade resurser. De flesta båtar vi använder är fiskebåtar som vi lånar av deras ägare, säger en källa till AFP.

Människorna ombord ska ha kommit från afrikanska länder söder om Sahara, Pakistan, Syrien, Marocko och Bangladesh.

Samtidigt uppger italienska kustbevakningen att cirka 1.400 migranter räddats på Medelhavet på torsdagen, efter att cirka 3.000 räddats på onsdagen.

Över 2.300 migranter har dött i år i försöken att ta sig till Europa över Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet