Foto: TT

Hundratals migranter stoppade

Uppdaterad
Publicerad

200 flyktingar har stoppats och fem misstänkta människosmugglare har gripits i Österrike sedan landets myndigheter i går kväll införde skärpta kontroller vid landets östra gräns, uppger en säkerhetschef vid inrikesdepartementet.

Beslutet om operationen togs efter tragedin med de 71 människor som hittades döda i en lastbil vid en österrikisk motorväg i torsdags. De döda tros vara flyktingar från krigets Syrien, som körts av människosmugglare genom Ungern in i Österrike.

Polisen stannar nu varje fordon vid motorvägar i delstaten Burgenland, invid gränsen till Ungern och Slovakien, på jakt efter människosmugglare. Operationen sker i nära samarbete med ungerska, slovakiska och tyska myndigheter.

Flyktingkrisen i Europa

Vill komma åt smugglarligor

– Det huvudsakliga målet är att komma åt smugglarligor. Det som händer här är kontroller genomförda av trafikpolis och säkerhetspersonal, det är inte gränskontroller, säger Helmut Marban, talesperson för den österrikiska polisen.

Redan kort efter att kontrollerna startade, klockan 18.30 lokal tid på söndagen, ska tolv flyktingar ha upptäckts inklämda i en mindre skåpbil med franska nummerplåtar. Föraren har gripits.

Långa köer

De skärpta kontrollerna har lett till milslånga bilköer på den ungerska sidan av gränsen.

EU-länderna enades i går om att hålla ett krismöte om den växande flyktingkrisen den 14 september i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet