Ordningsmakten sköt tårgas när de oppositionella förde fram lyftkranar mot barrikader utanför premiärministerns bostad. Foto: TT

Hundratals skadade i upplopp i Islamabad

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Pakistans huvudstad Islamabad urartade i natt. Hundratals människor uppges ha skadats i våldsamma sammanstötningar nära regeringskvarteren i staden.

Tre människor dödades och närmare 500 människor skadades när tusentals demonstranter och polis drabbade samman i huvudstaden. Ordningsmakten sköt tårgas när de oppositionella förde fram lyftkranar mot barrikader utanför premiärministerns bostad. Sedan vidtog ett gatustrider där åtskilliga av de skadade träffats av gummikulor.

Kräver premiärministerns avgång

Regeringskritiker har sedan ett par veckor slagit läger utanför parlamentet med krav på premiärministern Nawaz Sharifs avgång, med anklagelser om att hans seger i förra årets val tillkom via valfusk.

– Det rör sig om mellan 1.600 och 2.000 tränade terrorister. De har 200 kvinnor som är tränade i handeldvapen och de kommer för att ockupera statliga byggnader, sade försvarsminister Khawaja Asif.

”Markering från regeringen”

– Det är oklart exakt vad som hänt – det påstås att demonstranter tagit sig in i parlamentet. Men nu har regeringen gått in med våld för att bryta situationen. Det är ett stark markering mot den här protesten, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Efter att överläggningar mellan den civila regeringen och landets mäktiga militär kört fast tågade uppåt 25.000 människor mot Sharifs hus i Islamabads hårt bevakade så kallade ”röda zon”, varpå lugnet bröts.

Protesterna leds av den före detta cricketstjärnan Imran Khan och den kanadensiske religiöse auktoriteten Tahir al-Qadri, vars drastiska agerande bedömare ifrågasätter.

– De har kritiserats hårt för att sakna mandat att lamslå landets politik så här, säger Widmalm.

Våldet gynnar militären

Varför gör Imran Khan detta nu?

– Han är en väldigt oförutsägbar politisk spelare. Från början hade han en begriplig agenda om att stoppa korruption och han stod emot talibanorienterade organisationer. Senare har man kunnat börja tvivla på hans demokratiska legitimitet. Men det är tydligt att de som vinner på detta just nu är militären.

Sedan självständigheten 1947 har militärjuntor styrt Pakistan ungefär hälften av tiden och regeringens beslut i torsdags att be armén att medla i konflikten har lett till oro om att generaler ska kunna genomföra en ”mjuk kupp” och etablera hållhakar på landets styre. Paramilitära styrkor och soldater rapporteras vakta regeringskvarteren bakom polisens linjer.

Internationella observatörer fann valet av veteranpolitikern Sharif i fjol huvudsakligen fritt och rättvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.