Hundratals människor kom till Sandra Blands begravning på lördagen. Foto: TT

Hundratals sörjde döda Sandra Bland

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals sörjande samlades på lördagen för att minnas 28-åriga Sandra Bland som hittades död i ett Texas-häkte för knappt två veckor sedan.

Blands död har väckt stor uppmärksamhet i USA och ilska bland många svarta medborgare som menar att det är ännu ett fall av rasism som ligger bakom.

Sandra Bland greps efter ett gräl med en polis när hon stoppades efter att inte ha använt blinkern när hon bytte fil med sin bil.

Därefter uppstår många frågor. Hon ska enligt myndigheterna i Texas ha hittats hängd i sin cell tre dagar efter att hon greps och en rättsläkare har slagit fast att Bland begick självmord.

Men bland de anhöriga är det många som ställer sig frågande till om myndigheternas förklaring till dödsfallet verkligen stämmer och att hela händelsen har sin upprinnelse i rasism från polisens sida.

”Inget av det går ihop”

Vid begravningen hemma i Lisle, Illinois, på lördagen var det enligt medier på plats många besökare som uttryckte tvekan.

Pastorn Theresa Dear hade känt Bland länge och säger till medier vid begravningen att det var en kvinna som var ambitiös och hade ett gott självförtroende.

– Inget av det går ihop med självmord, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.