Hundratals svenska vapen i dokumenten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska vapen i krig är en kontroversiell fråga och i de nu läckta amerikanska krigsdagböckerna från Irak nämns i förbigående hundratals svenska vapen.

Det är vapen som USA använder mot sina fiender, men också svenska vapen som hittas hos dessa fiender eller avfyras av dessa återfinns i dokumenten.

Till exempel granatgeväret Carl Gustaf och diverse ammunition, men till och med den gamla svenska kulsprutepistolen dyker upp här och där.

Men allra vanligast är exportsuccén AT4, ett så kallat pansarskott. Ett engångsvapen i plast som nämns omkring 200 gånger i dokumenten. Kanske inte särskilt förvånande med tanke på att Sverige exporterat långt över en halv miljon AT4 till USA.

En av flera händelser där svenska vapen nämns i krigsdagböckerna är då upprorsmannen Abu Yasin, klassad av den amerikansk militären som ett så kallat HVT (High value target), ett mål av stort värde, tillsammans med 17 andra människor dödades 2007 – då med hjälp av en svensk Excalibur-granat.

Ulf Mattmar

ulf.mattmar@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.