Afghanska pojkar spelar fotboll i Kabul. Pojkar som kidnappas som sexslavar åt poliser, makthavare och krigsherrar är ett ökande problem i landet. Foto: TT

Pojkar hålls som sexslavar av poliser i Afghanistan – ses som löneförmån

Uppdaterad
Publicerad

Unga afghanska pojkar traumatiseras för livet när de hålls som sexslavar, så kallade bacha bazi. Under senare år har övergreppen eskalerat och det beskrivs som ett nationellt problem. Omvärlden har krävt hårdare tag mot förövarna, men inte sällan är det militärer och poliser som utnyttjar pojkarna.

Journalister från nyhetsbyrån AFP har träffat 13 afghanska familjer som för en kamp för att få tillbaka sina pojkar. De framträder anonymt av rädsla att förvärra situationen, men också på grund av skammen.

En pappa berättar hur familjen till slut lyckades få fri sin pojke från fångenskapet. Sonen kom linkande tillbaks till byn, men har inte lyckats återvända till ett normalt liv.

”Jag såg min son försvinna iväg”

En annan pappa såg sitt barn skymta förbi på en marknad i sällskap med poliser. Pappan ville inget hellre än att springa fram och omfamna honom, men vågade inte.

– Jag såg honom försvinna iväg. Hans mor är galen av sorg och kan inte sluta gråta. Hon säger att vi har förlorat vår son för alltid.

Barnen kidnappas ofta mitt på dagen. Kidnapparna är inte sällan poliser och bryr sig inte om att dölja sina identiteter när de rövar bort pojkarna från deras hem, från lekplatser eller de opiumodlingar som många barn arbetar på. Pojkarna är oftast mellan tio och arton år.

Lockas begå terrorattacker mot polisen

Shirins minderåriga farbror var tretton när han släpades iväg från hemmet i Lashkar Gah och sen dess har han varit sexslav hos en polischef.

– Jag bönade och bad att de skulle släppa honom, men polischefens män siktade på mig och sa ”Vill du att hela din familj ska dö? Glöm din pojke”, berättar Shirin.

Fenomenet, som kallas ”bacha bazi”, lek med pojkar, fick förnyad uppmärksamhet nyligen när talibaner i Helmandprovinsen började söka upp sexslavar för att förmå dem att utföra attacker mot polisen. Pojkarna är perfekta för uppdraget eftersom de kommer nära poliserna och attackerna har stor potential att lyckas. Efter det försökte den afghanska regeringen reda ut vad som pågick.

– Presidenten sände en högnivådelegation som kontrollerade polisen och armén. De hittade inte ett enda exempel på att några pojkar fanns där, säger Hayatullah Hayat, som är guvernör i Helmandprovinsen.

Sexslavar för status

Sedvänjan har funnits i flera hundra år, särskilt i södra och östra Afghanistan. Den markerar status och manlighet och ses inte som ett brott mot religionen. Oftast är det män med makt – polis- och militärchefer och krigsherrar – som har sexslavar. Talibanerna avskydde bacha bazi och förbjöd det enligt sharia, men efter att de trycktes tillbaka har övergreppen tagit ny fart.

Någon officiell siffra på hur många pojkar som kidnappats finns inte, men den afghanska människorättsorganisationen AIHRC beskrev 2015 fenomenet som ett nationellt problem. Man pekar på hur samhället skadas av att unga växer upp i tron att det är normalt att våldta pojkar.

Pojkar betraktas som löneförmån

Men rättsapparaten fungerar dåligt och den djupa könssegregationen gör att det finns få naturliga mötespunkter för kvinnor och män.

– Det krävs en stat där rättsväsendet och polis faktiskt implementerar de lagar som finns. En fungerande stat är ett absolut villkor för att få ett stopp på det här, säger Anders Fänge, Afghanistanexpert, i torsdagens Aktuellt.

I provinsen Oruzgan erkänner den politiska ledningen att övergreppen är närmast institutionaliserade. Det finns en pojke vid i stort sett varje checkpoint, säger man.

Att gripa in vore att ta en risk, eftersom poliserna betraktar sexslavarna närmast som en löneförmån, enligt myndigheterna i Oruzgan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.