Thatcher begravdes med storslagen ceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetskontrollerna var rigorösa när Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher i dag begravdes under pompa och ståt.

Thatcher fick en ståtlig ”ceremoniell” begravning med militära hedersbetygelser. Bara en statsbegravning är högtidligare.

Klockan 11.00 började kistan eskorteras genom London från Westminister Palace till St. Pauls-katedralen där begravningen hölls och längs kortegevägen fanns militär hedersvakt.

Margaret Thatcher död

Vita rosor kastades på gatan utmed kortegevägen och kortegen möttes av både applåder och bu-rop samtidigt. En del demonstranter stod också vid kyrkan med plakat ”Rest in shame”(Vila i skam).

Vid St. Paul's köade de inbjudna celebriteterna för att gå igenom de rigorösa säkerhetskontrollerna och släppas in i själva kyrkan.

Drottning Elizabeth II och prins Philip deltog

En timme senare, klockan 12.00, inleddes begravningsceremonin. Celebra gäster, världspolitiker och kungligheter från hela världen närvarade vid ceremonin. Drottning Elizabeth II och hennes make prins Philip fanns på plats, vilket är ovanligt när det inte rör sig om en kunglig begravning.

Margaret Thatchers barnbarn Amanda läste ur bibeln, liksom nuvarande premiärministern David Cameron.

”Älskade moder, alltid i våra hjärtan” stod på ett kort bland blommorna på kistan.

Över 2.000 gäster från 170 länder deltog i begravningen.

Senast det hölls en ceremoniell begravning var när drottningmodern Elizabeth avled 2002 och innan dess vid prinsessan Dianas död 1997. Inte sedan Winston Churchill begravdes 1965 har en brittisk premiärminister fått en så storslagen sista ceremoni som Margaret Thatcher.

Efter en timmes ceremoni bars kistan ut av åtta kistbärare i uniform.

Big Ben tystnade

Klockorna i Big Ben och den stora klockan på Westminister tystades som ett tecken på respekt under begravningen.

Den ståtliga begravningen har fått kritik även från flera håll. Enligt vissa beräkningar kommer begravningen att kosta tio miljoner pund.

De som ansvarar för begravningen har redan anklagats för att försöka dölja den totala kostnaden genom att inte räkna in kostnader för polis och militär.

”Thatcher delade landet”

Arbetarpartiets John Healey har sagt att notan för polis och militär antagligen kommer att få betalas av skattebetalarna.

– Churchill, den enda premiärministern under de senaste 100 åren som fått en ”statlig” begravning enade landet. Thatcher delade det, säger han enligt the Guardian.

George Galloway, parlamentsledamot för vänsterpartiet Respect, var skarp i tonen i en intervju med BBC2:s Daily Politics:

– Vi spenderar tio miljoner pund på kanoniseringen av den här elaka kvinnan, kvinnan som ödelade det industriella Storbritannien (...) det är absurt.

Ville ha en enkel begravning

Själv ville Thatcher dock att begravningen skulle vara enkel och hon ville inte ligga på lit de parade. Det senare önskemålet kommer att respekteras, liksom hennes önskan att kremeras, men i övrigt blev det en uppvisning i pompa och ståt.

Thatcher hade särskilt önskat att slippa militära överflygningar under sin begravning, eftersom det skulle vara ”slöseri med pengar”.

Margaret Thatcher avled den åttonde april i sviterna av en stroke. Hon blev 87 år gammal.

Fakta: Margaret Thatcher

* Margaret Hilda Roberts föddes den 13 oktober 1925 i Grantham i norra England. Hon gifte sig 1951 med Denis Thatcher (1915-2003) och fick två år senare tvillingarna Mark och Carol.

* Hon blev parlamentsledamot för Konservativa partiet Tories 1959, utbildningsminister 1970, partiledare 1975 och premiärminister 1979. Hon avgick 1990 efter en intern konflikt i partiet och ersattes av John Major.

* Margaret Thatcher avled den 8 april 2013. Vid begravningsceremonin i St Paul's-katedralen deltog bland andra drottning Elizabeth II, premiärminister David Cameron samt USA:s forna utrikesministrar Henry Kissinger, George Shultz och James Baker.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet