Premiärminister Benjamin Netanyahus allians leder i vallokalsundersökningarna. Foto: Scanpix

Netanyahu mot seger i det israeliska valet

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus allians, på förhand favorit, tycks bli vinnare i Israels parlamentsval. Men dess position försvagas överraskande av ett spurtande mittenparti.

Enligt nyhetsbyrån AFP tackade den sitttande premiärministerna Benjamin Netanyahu israelerna för att ”åter välja honom.

Högerkoalitionen väntas få 61-62 av knessets 120 platser och skulle därmed kunna fortsätta att regera. Enligt vallokalsundersökningar väntas vänster-mittenkoalitionen få 58-59 av platserna i Israels parlament.

Val i Israel

Partiet Yesh Atids framgång, med den populäre tv-kändisen Yair Lapid som partiledare, överraskade bedömare. Vallokalsundersökningar från tv-bolaget Channel 2 visar att Yesh Hatid får 19 platser i knesset.

Det jämna valresultatet kan försvåra arbetet för premiärminister Benjamin Netanyahu att bilda en ny regering.

SVT:s korrespondent Samir Abu-Eid befinner sig på Netanyahu-partiet Likuds valvaka i Jerusalem. Där är glädjen trots allt stor över valresultatet.

– Netanyahus supportrar firar väldigt mycket här. De har egentligen förlorat en hel del, men allt tyder ändå på att Benjamin Netanyahu kommer att få fortsätta som premiärminister, säger Samir Abu Eid.

Högt valdeltagande

– Det verkar som om många som inte hade tänkt rösta ändå gick och gjorde det i dag. Valresultatet är relativt högt, säger Samir Abu Eid.

Klockan 18 på tisdagskvällen hade 55,5 procent röstat, enligt Centrala valkommittén. Det är 5,2 procent fler än samma tid 2009 och om röstandet fortsätter i samma takt kan deltagandet oväntat överstiga 70 procent, säger Avraham Diskin, statistiker vid valkommittén, till Jerusalem Post.

”Många jag träffar gillar Netanyahu”

– Många jag träffar säger att de gillar ”Bibi”, som Netanyahu kallas. Han ses som en stark ledare och det är vad Israel behöver, menar många. Det är precis det som han själv och hans parti har försökt trumma in, sade Samir Abu Eid till SVT Nyheter tidigare i dag.

Konservativa och ultraortodoxa grupper spås öka sitt inflytande vilket väntas försvåra fredsförhandlingar med palestinierna.

– Få jag träffar tror att fredsförhandlingarna kommer att tas upp igen efter valet om det blir en ännu mer högerinriktad koalitionsregering, säger Samir Abu Eid.

Freden ingen viktig valfråga

Fred med palestinierna har inte varit någon stor fråga under valrörelsen. Säkerheten är fortfarande en viktig fråga för många, men annars lyfter de flesta fram ekonomiska och sociala frågor som viktiga.

– Till exempel pratar man om de höga bostadspriserna och svårigheten att få tag på hyreslägenheter, säger Samir Abu Eid.

Varför är freden ingen viktig fråga?

– Det är ganska märkligt kan man tycka, med tanke på att det i princip var krig i Gaza för inte så länge sedan. Trots det känner israelen inte sig hotad på det sättet, många anser att man har det ganska bra som det är nu. Det har inte varit några självmordsattentat i Israel på sju eller åtta år nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet