Sanders och Clinton hade en hård ton i debatten i Durham, New Hampshire. Foto: TT

I natt gjorde de upp i en aggressiv duell

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders möttes i natt svensk tid för första gången i en ren duell inför fullsatta läktare.

Det var en hårdare ton jämfört med tidigare demokratiska debatter.

– Sluta med det sluga smutskastandet som du och din kampanj håller på med, sa Clinton påtagligt irriterad till Sanders.

Clintons utspel kom i samband med att hon tyckte att Sanders gång på gång attackerade henne och insinuerade att hon ska vara ”köpt” av storföretag på grund av donationer hennes kampanj har fått.

Sanders lyfte som vanligt upp just frågan om hur storföretag genom så kallade Super Pacs stöder Clinton och de republikanska kandidaterna. Han lyfte istället fram hur hans kampanj har finansierats av 3,5 miljoner privatpersoner som ”i snitt har donerat 27 dollar”.

USA-val 2016

Clinton gick sedan till skarp motattack mot Sanders i frågan om finansieringen av valkampanjerna.

– Om du har något att säga, säg det på en gång.

– Du kommer inte att hitta en enda gång då jag ändrat åsikt eller röstat annorlunda på grund av en donation som jag har fått.

Efter Clintons motattack lugnade debatten ned sig och det var mer än en gång som de var överens i sakfrågor. I slutet av debatten sa Clinton också att om hon blir partiets kandidat kommer att kontakta Bernie Sanders för att ena partiet.

– Om jag är så lyckosam att bli kandidat skulle senator Sanders vara den första personen jag ringer för att fråga om vart vi är på väg.

Fullsatt debattsal

Utanför debattsalen ringlade köerna långa. Trots att det bara gått ett par dagar sedan debatten offentliggjordes var det hård kamp om biljetterna och tusentals biljettintressenter fick se debatten på tv istället.

När SVT kom till universitetet i Durham, New Hampshire, där debatten hölls träffade vi förstaårsstudenten Mary som var en av dem som trots allt fått plats bland publiken.

– Jag är så glad. Jag känner ingen annan som har fått plats. Jag har inte bestämt mig helt ännu vem jag ska rösta på så det är bra att lyssna på dem nu, säger hon.

Resultatet i Iowa kontrolleras

Samtidigt som de gjorde upp på scenen rapporterades det om att Sanders organisation nu gör allt för att kontrollera att resultatet i det rekordjämna valet i Iowa verkligen stämmer. Sanders förlorade där med ett par tiondelar av en procentenhet.

Nu ska organisationen ringa upp alla 1681 valdistrikt i delstaten för att kontrollera att de officiella siffrorna stämmer med hur det såg ut i vallokalerna.

– Vi hoppas veta mer inom några dagar, säger Sanders kommunikationschef Rania Batrice till Politico.

Bernie Sanders själv försökte att tona ned det hela från scenen när frågan kom upp under debatten mot Clinton.

– Låt oss inte blåsa upp det här. Det handlar inte om att vinnaren får alla delegater i Iowa. Jag tror det står 22-20 nu till Clinton så det är ingen stor sak.

Fakta: Viktiga ämnen under debatten

Terrororganisationen IS

Clinton vill inte att USA ska gå in med marktrupper utan tycker att USA ska fortsätta att utbilda Iraks militär och fortsätta med flygattacker.

Bernie Sanders tycker att det är viktigt att det är muslimer som besegrar IS för att IS inte ska kunna säga att det är USA som kommer och krigar. Däremot tycker Sanders att stormakterna bör bidra med stöd.

Iranavtalet

Båda är för Iranavtalet som det ser ut i dag. Sanders påtalade om att Clinton 2008 var emot Obamas idé om att prata med sina fiender, bland annat Iran. Clinton påpekar att det hon var emot var samtal utan villkor, ”det skulle jag vara i dag också”.

Utbildning

Bernie Sanders har sedan länge drivit frågan om en statligt finansierad utbildning. Hillary Clinton vill att college ska bli billigare men inte gratis på grund av att det inte ”går att kontrollera kostnaderna”.

Clintons privata e-mejl

Hon slog tillbaka hårt mot att de omtalade e-mejlen, som skickats till och från hennes privata e-mejl under tiden som utrikesminister, skulle utgöra något fel. Enligt henne finns det inget som kan komma fram som kan underminera hennes förtroende. ”Det här är absurt”, kommenterade hon det hela.

Dödsstraff

Hillary Clinton säger att hon är för dödsstraff i sällsynta fall, med hårda beviskrav, och tar Oklahomabombaren som exempel – däremot är hon emot sättet som många delstater i dag använder sig av dödsstraff.

Bernie Sanders är emot dödsstraff, ”för många oskyldiga har avrättats”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet