Foto: TT

Val i Nigeria i dag

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls val i Nigeria. Samtidigt säger sig armén ha drivit bort terrorgruppen Boko Haram från de nordliga delar av landet där den haft sitt starkaste fäste.

Valet sköts upp sex veckor bara för att ge mer tid till en stor offensiv mot terrorgruppen i samarbete med grannländerna Tchad, Niger och Kamerun.

Nigerias militär säger sig ha återtagit staden Gwoza från den extrema islamiströrelsen Boko Haram. Rörelsen tog kontroll över Gwoza i augusti och utropade staden som en del av det kalifat man vill upprätta i regionen. ”Flera terrorister dödades och många har tagits tillfånga” twittrar militären.

Skolflickor inte funna

Gwoza är en av de städer där Boko Haram ryktas ha hållit de omkring 200 skolflickor som kidnappades från Chibok förra året. De har fortfarande inte hittats. Enligt en bonde i trakten, Usman Ali, beordrade ledaren för Boko Haram att kvinnorna i Gwoza skulle skjutas.

-När vi åkte till Gwoza såg vi inga spår efter flickorna från Chibok. De måste ha flyttats till en annan plats.

Enligt militärens talesperson Mike Omeri har Nigerias militär nu inlett sitt ”slutliga anfall” mot extremisterna.

Våldsamheter väntas

Det har befarats att Boko Haram skulle kunna störa valet och därför har det ansetts viktigt att genomföra offensiven just före valet. Men valet väntas ändå kunna resultera i våldsamheter. Vid det senaste valet 2011 dödades omkring 800 människor i sammandrabbningar mellan anhängare av de olika kandidaterna.

Den här gången är det jämnare än någonsin mellan de två toppkandidaterna till presidentposten. Det är dels sittande president Goodluck Jonathan och utmanaren general Muhammadu Buhari, som efter en militärkupp styrde landet 1983-85.

Fakta: Viktigaste aktörerna i valet

Nigeria styrs sedan 2010 av den 57-årige Goodluck Jonathan från partiet PDP. Jonathan var tidigare vicepresident, men övertog presidentposten när företrädaren Umaru Yar'Adua avled. I april 2011 valdes Jonathan till en fyraårig mandatperiod.

Den 72-årige general Muhammadu Buhari styrde landet med hårda nävar efter en militärkupp i mitten av 1980-talet, men gör nu sitt fjärde försök att på demokratisk väg återfå makten. Han representerar koalitionen APC, som framförallt gått till val på att bekämpa den utbredda korruptionen i landet.

Valet gäller såväl presidentposten som parlamentets två kammare, senaten och representanthuset.

Källa: Utrikespolitiska institutet, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.