Foto: TT

Identifiering av Brysseloffer dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta veckor att identifiera offren i Bryssel, och jakten på svar om dåden som skakat EU:s hjärta fortsätter. Samtidigt kommer uppgifter om att den svenska som skadades i attacken i tunnelbanan har vaknat ur koma.

Den svenska kvinnan, som har vårdats för svåra brännskador, försattes i artificiellt koma efter att ha skadats svårt under attacken i tunnelbanestationen Maalbeek. Men hon har nu kunnat väckas ur sin koma, rapporterar Expressen.

Kvinnans sambo säger till tidningen att det fortfarande är oklart när hon kommer att få lämna sjukhuset. Den svenska kvinnan var gravid i 28:e veckan.

Terrorn i Bryssel

– Bebisen mår för stunden bra, säger svenskans partner till Expressen.

Kan ta veckor

Det har gått tre dagar sedan den belgiska huvudstaden utsattes för de brutala självmordsdåd som krävde minst 31 människoliv. Polisens utredning pågår för fullt, och i samband med det har sex personer gripits runt om i Brysselområdet.

Men en annan del av utredningen haltar, fortfarande har ingen av kropparna som förts till bårhuset från flygplatsen och tunnelbanan formellt identifierats. Processen kan komma att ta flera veckor.

– Antalet icke-identifierade personer är mycket, mycket ovanligt. Det är en ”öppen” katastrof, det fanns ingen lista över vem som befann sig i tåget eller på flygplatsterminalen, säger den federala polistalespersonen Michael Jonnois till nyhetsbyrån AFP.

”Vill vara hundra procent säkra”

Det mödosamma arbetet med identifieringen innebär att familjer från hela världen står inför en lång och plågsam väntan innan de kan få en slutgiltig bekräftelse på att deras nära och kära finns bland offren.

Experter samlar ihop tillhörigheter som plånböcker och smycken tillsammans med uppgifter om vikt, längd och hårfärg.

– Vi vill vara hundra procent säkra. Vi kan inte tillåta oss det minsta tvivel, säger Jonnois.

300 skadade

På de belgiska sjukhusen har läkare och annan medicinsk personal arbetat intensivt för att rädda liv. Omkring 300 personer skadades i attentaten, många har träffats av bitar av metall, skruvar och spikar.

Läkaren Laura Billiet befann sig på flygplatsen vid tidpunkten för attacken och hon såg många människor med splitterskador.

– Den första flygplatsanställda jag såg hade fått allt hår bortsvett från ena sidan, hon hade splitter i ansiktet och blod på tröjan. Jag klippte upp hennes byxor och hon hade massa splitterskador i de blödande benen. Många såg ut som henne, en del var barn vilket var svårast för oss att se, säger hon till ABC News.

Två svenska medborgare är fortfarande anmälda som saknade efter dåden, enligt UD.

Sverige hjälper till

Dna-experter från Sverige ska hjälpa Belgien att identifiera terroroffren. Enligt uppgifter skulle Sverige skicka ner personal under fredagen, men Rättsmedicinalverket meddelar till SVT Nyheter att det kommer dröja ytterligare innan de kan bistå de belgiska myndigheterna.

Belgien sänkte under torsdagen hotnivån från landets maxnivå fyra till tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet