Så lever chauffören Emilian inne i sin lastbil. Foto: EBU/BBC

Ikea-chaufförer tvingas bo i lastbilarna

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschaufförer från Östereuropa som kör för företag anlitade av Ikea får så dåliga löner att de tvingas bo i sina bilar i flera månader i sträck. De sover och äter i bilarna, som varken har toaletter eller rinnande vatten.

– Jag känner mig som en fånge, säger rumänen Emilian till BBC.

Lastbilschaufförerna som BBC har träffat kan tjäna så lite som 30 kronor i timmen. De är anställda hos transportföretag baserade i Östeuropa som anlitas av Ikea för att köra möbler i Västeuropa. Enligt BBC:s granskning har chaufförerna inte råd att bo eller leva i de länder som de arbetar i och tvingas leva under tragiska förhållanden.

En av dem är Emilian som kommer från Rumänien och som berättar för TV-bolaget hur han knappt har lämnat sin lastbil på fyra månader. Där har han sovit, ätit och tvättat sig. Nyligen har han kört i Danmark där en dansk chaufför har en genomsnittslön på 2.200 euro. Emilian tjänar 477 euro i månaden. Han sover i en sovsäck i bilen eftersom han inte har råd med hotell. Maten lagar han vid sidan av vägen.

– Jag känner mig som en fågel i en bur. Det är varken bra för förarna eller säkert för andra på vägarna eftersom en olycka kan hända.

Emilian är anställd av ett slovakiskt dotterbolag till norska Bring, som är en del av Posten Norge-koncernen och ägs alltså av norska staten.

Samtalen med facket strandade

Emilian är inte ensam. BBC har talat med förare från Moldavien som berättar att de tjänar 150 euros i månaden. Enligt EU-lag måste förare ta 45 timmars vila i veckan, något som medlemsländerna har svårt att kontrollera.

Det internationella transportfacket ITF har förhandlat med Ikea om förhållandena för chaufförerna hos deras underleverantörer men samtalen strandade i november förra året. Ikea säger till BBC att de tar chaufförernas berättelser på allvar och ”är ledsna över deras vittnesmål”.

Ytterligare en chaufför, som kommer från Polen, berättar för BBC att han tjänar lite bättre i Storbritannien än i hemlandet.

– Livet är inte bra. Men jag gör det för min familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.