Det var i samband med firandet av den nya presidenten installerades som attacken ägde rum på Tahrirtorget i Kairo. En video som visar övergreppet har blivit viral och väckt ilska. Foto: TT/Youtube

Ilska i Egypten efter gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En video på ett sexuellt övergrepp på Tahrirtorget har väckt starka reaktioner i Egypten. Sju män har också gripits misstänkta för sexuella övergrepp. – Det är ovanligt att polisen griper någon i den här typen av fall, säger SVT:s Egyptenkorrespondent Stina Blomgren.

Den korniga videon visar hur en grupp aggressiva män omringar och attackerar en kvinna och sliter av henne kläderna innan polisen slutligen kan hjälpa henne loss och föra henne därifrån, naken och blodig. Videon på övergreppet, som sägs vara inspelad under det stora firandet av installationen av den nya presidenten al-Sisi på Tahrirtorget i Kairo i söndags, spreds snabbt på sociala medier och har väckt starka reaktioner i Egypten.

– Den här typen av övergrepp är vanliga i Egypten. Det pågår en diskussion kring dem men problemen fortgår, säger SVT:s Egyptenkorrespondent Stina Blomgren.

Omfattande problem

Attacken som finns på videon var inte heller den enda på Tahrirtorget under söndagen då ytterligare fyra kvinnor fick föras till sjukhus. Människorättsorganisationer har också tidigare uppgett att de kunnat dokumentera hundratals fall av massvåldtäkter och sexuella attacker sedan revolutionen 2011.

I samband med händelserna i söndags greps sju män som misstänkta ha förgripit sig på kvinnor vid och på torget men annars är det ovanligt att den här typen av övergrepp får konsekvenser för förövarna.

– Polisen brukar inte gripa någon i den här typen av fall, de tar dem inte på allvar, säger SVT:s Stina Blomgren.  

Reaktionerna efter attacken i söndags späddes också på av en uppmärksammad incident i en tv-sändning där programledare slätade över attackerna med att männen avreagerade sig ”eftersom de var glada”.

– Det är lite typiskt. Ofta läggs skulden på offret, säger Stina Blomgren.

Ny lag väcker förhoppningar

Reaktionerna på videon och händelserna i söndags har också väckt politiska reaktioner. Inrikesministern har fördömt övergreppen offentligt och den nye presidenten uppges också ha uppmanat honom att använda den nya lag som kriminaliserat sexuella trakasserier. Lagen trädde i kraft under förra veckan och har välkomnats av många, men samtidigt finns det en viss skepsis innan den omsätts i praktik.

– Människorättsorganisationer jag talat med säger att om det blir några domar så kommer det att göra skillnad. Då kommer man att visa att det här är en lag som ska tas på allvar. Samtidigt har de inte tagits på allvar tidigare, säger Stina Blomgren.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.