Polisen beskyller turisterna för att lämna kvar mat vilket drar till sig björnar. Foto: TT

Ilsken björn stänger Draculas slott

Uppdaterad
Publicerad

Vampyrskräck håller sällan turister borta från Draculas slott Poenari nära staden Curtea de Arges i Transylvanien. Det gör däremot numer en ilsken, beskyddande björnmamma.

Efter att flera turister kommit i närkontakt med björnmamman och hennes tre ungar har myndigheterna nu stängt av den vackert belägna slottsruinen, 860 meter högt uppe på en bergstopp.

– Miljödepartementet har gett oss grönt ljus att fånga de fyra björnarna och flytta dem någon annanstans, meddelar Emilian Dragnea på de lokala myndigheterna.

– Problemet är bara vart, tillägger han.

Turisterna lämnar kvar mat

Polisen beskyller turisterna för att lämna kvar mat vilket drar till sig björnar. Rumänien har omkring 6.000 brunbjörnar, motsvarande 60 procent av stammen i Europa.

Poenari byggdes av 1400-talsprinsen Vlad Tepes – mer känd som Dracula – och tros ha varit hans riktiga hemvist, även om det välbevarade slottet Bran vid Borgopasset är en större turistattraktion och marknadsförs som ”Draculas slott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.