Foto: TT

Ilskna reaktioner på avtal

Uppdaterad
Publicerad

I dag återvänder premiärminister Alexis Tsipras till Grekland med ett avtal fullt av tuffa besparingar för landet, och många greker är missnöjda över överenskommelsen.

Efter hårda förhandlingar står det klart att det nya avtalet kommer att innebära höjd moms, förändrat pensionssystem och att Grekland ska sälja ut tillgångar för närmare 500 miljarder kronor.   

Det grekiska parlamentet ska rösta om uppgörelsen med långivarna, Vid en presskonferens i Bryssel imorse sade Tsipras att uppgörelsen kan leda till nya investeringar, som kan hjälpa Grekland att ta sig ur recessionen och undvika att banksystemet kollapsar. 

Ekonomiska krisen i Grekland

– Uppgörelsen är tuff men vi avvärjde kravet på att flytta statliga tillgångar utomlands. Vi avvärjde planen på finansiell strypning och en kollaps av banksystemet, sade han enligt Reuters.

Besvikna på avtalet

Samtidigt väcker den nya överenskommelsen ilska bland grekerna, rapporterar SVT Nyheters utsända Marie Nordstrand i Aten. 

Parazkevi Karazkaliou är en av dem som är uppgiven och menar att överenskommelsen är ett resultat av att landet inte hade någon utväg.

– Jag känner mig dålig och är fullt medveten om att jag och mina nära i framtiden kommer att leva i fattigdom, säger hon.

Även andra greker som SVT talar med i Aten uttrycker oro. 

– Hur ska vi leva resten av livet utan drömmar? säger Tkedoziz Papandreou.

– Jag känner en stor besvikelse, jag ville ha ett avtal men inte det här. Vi kommer att sälja allt som finns i landet, säger Katerina Karagianni.

Kritiker samlas under #greekment

Under måndagen trendade hashtaggen #thisisacoup globalt och vid lunchtid på måndagen hade 390.000 tweets gått ut under hashtaggen där avtalets kritiker uttryckte sina åsikter.

”En nations värdighet har blivit trampad på premiärministern har blivit en slagpåse”, skrev en användare.

Bland bilderna i flödet fanns grekiska statyer som blöder näsblod, teckningar på Guy Fawkes-masker med budskapet att vakna, och karikatyrer på Grekland som klipper av kedjorna som fjättrar dem vid EU.

I Grekland blev den mest använda hashtaggen snabbt #greekment, en hashtag som hämtat sin inspiration från eurogruppens ordförande Donald Tusks uttalande om att parterna hade nått en överenskommelse. ”man kan säga att vi har nått en a-greek-ment” sa han. Uttrycket är en ordlek med engelskans ”agreement” (överenskommelse). Även här hördes många upprörda röster.

”Grattis till #greekment. Be nu om ursäkt för nonsens-folkomröstningen. Hela landet blev uppdelat förgäves” twittrade en användare till premiärminister Tsipras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet