Foto: Jari Tanskanen / Yle

Imatra-borna i chock: ”Vågar inte släppa ut barnen”

Uppdaterad
Publicerad

De 28.000 invånarna i den finska staden Imatra är i chock i dag, efter att tre kvinnor mördats brutalt utanför restaurangen Vuoksenvahti i natt. – Det är svårt att finna ord när något sådan här händer, jag förstår inte, berättar en lokalbo för svenska Yle.

Kvinnorna sköts i ansiktet med ett jaktgevär när de var på väg ut från restaurangen, och vid polisens presskonferens på söndagen avslöjades det att kvinnorna var Imatras stadsfullmäktiges ordförande Tiina Wilén-Jäppinen och två lokala journalister.

Den lilla staden Imatra är en stad i chock i dag, berättar Yles utsända reporter Vesa Winberg för public service-bolaget.

Dödsskjutningarna i Imatra

– Folk är verkligen skakade. Man ser känsloutbrott på flera håll.

”Kan inte finna ord”

Hon har mött många från samhället i dag som känner chock, sorg – och rädsla.

– Snart vågar man nog inte släppa ut sina barn på egen hand, säger Jarkko Myöhänen som har fört ett ljus till brottsplatsen.

– Det är svårt att finna ord när något sådan här händer, jag förstår inte. Det vittnar nog om någon slags ohälsa, säger Emmi Parkkinen.

Politiker: Skakande

Även flera ministrar har uttryckt sorg och ilska i dag, däribland statsminister Juha Sipilä.

Blommor har placerats ut i den blodfläckade snön utanför restaurangen Vuoksenvahti, rapporterar flera medier.

– Skottdådet i Imatra är en mycket skakande händelse. Jag deltar i de anhörigas sorg, säger stadsdirektören Pertti Lintunen till FNB.

Lintunen tror att alla invånare i Imatra kommer att påverkas.

– Fullmäktiges ordförande var en känd och omtyckt människa, det påverkar säkert alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Imatra

Mer i ämnet