Minnesstund för död tonåring Foto: TT

Indisk mobb attackerade afrikaner

Publicerad

En uppretad folkmassa gick under måndagen till attack mot afrikanska studenter, som de beskyllde för en lokal pojkes död, utanför New Delhi i Indien

En mobb bestående av 500-600 människor gick i måndags till attack mot invånare med afrikanskt ursprung. Händelsen inträffade i den indiska staden Greater Noida, några mil sydost om New Delhi.

Upprinnelsen var, enligt CNN, en tonårings död i en misstänkt överdos. Pojkens familj polisanmälde fem lokala nigerianska män, som greps misstänkta för drogförsäljning, kidnappning och mord. Obduktionen av pojken kunde dock inte bevisa överdos, varpå männen släpptes.

Minnesstund tog våldsam vändning

På måndagen hölls en minnesstund för den döde pojken, där hundratals personer närvarade. Många av dessa formade sedan en mobb och gick till attack mot afrikaner. Enligt Amir Dikshit, lokal polis, attackerade mellan 500 och 600 personer två nigerianska studenter i en shoppinggalleria. Videoklipp från händelsen visar hur en stor folkmassa slår, sparkar och kastar föremål på männen.

En timme tidigare hade en annan nigeriansk student attackerats av en grupp män, och misshandlats så grovt att han hamnade på sjukhus.

Stannar hemma av rädsla

Den 27-årige studenten har inte vågat lämna sitt hem sedan händelsen – och detsamma gäller många andra, enligt CNN. Organisationen Association of African Students in India har inlett insatser för att leverera mat och förnödenheter till de studenter som inte vågar lämna sina hem. Via ett Facebook-inlägg uppmanade de afrikanska studenter att stanna hemma under tisdagen för att undvika fler attacker.

Afrikaner i Indien utsätts ofta för diskriminering, ibland även våld, och sammankopplas ofta med droghandel, enligt Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.