Indien har skakats av flera uppmärksammade våldtäkter de senaste åren. Här en protest från i våras efter att en äldre nunna våldtagits under ett rån. Foto: TT

Indiska systrar dömdes att våldtas

Uppdaterad
Publicerad

Två systrar, 15 och 23 år gamla, dömdes av ett byråd i den indiska delstaten Uttar Pradesh till att våldtas. Kvinnorna och deras familjer befinner sig nu i New Delhi, där de gömmer sig.

Anledningen till ”domen” är att systrarnas bror rymt med en gift kvinna från ett högre kast, uppger Amnesty International, som nu startat en kampanj till stöd för kvinnorna.

De dömda kvinnorna och brodern tillhör de ”kastlösa” Daliterna, den grupp som står längst ner på den indiska samhällsstegen.

Byrådet som består av en grupp äldre män bestämde den 31 juli att kvinnorna skulle våldtas och sedan tvingas gå nakna genom byn.

Har vädjat till högsta domstolen

Innan ”domen” hade fallit hade dock systrarna och deras familj flytt till New Delhi, där man nu gömmer sig.

Den äldre av systrarna har också lämnat in en anmälan till landets högsta domstol där hon begär att familjen ska få skydd så att de kan återvända hem.

– Men det blir nog svårt att återvända till byn även om man får skydd. Personerna bakom det här beslutet måste ställas inför rätta, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.