Foto: TT

”Ingen vågar gå in av rädsla för efterskalv”

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Katmandu vågar sig inte in i sina hem efter ännu en jordbävning i Nepal. Det nya jordskalvet hade sitt epicentrum nära Mount Everest, men fick även huvudstaden att skaka kraftigt.

Svenske klättraren Robin Trygg är i Katmandu och ska inom några dagar flyga till svårtillgängliga bergsbyar för att leverera sovsäckar, kläder och skor till byborna som drabbades av jordbävningen för drygt två veckor sedan.

– Vi var vid tullen och hämtade ut förnödenheter till bergsbyar i området när jordbävningen inträffade. Vi hann ta oss ut och är ok, säger Robin Trygg.

Jordbävning i Nepal

”Risk för att ett helt nytt område drabbas”

I Katmandu, där flygplatsen har fått lov att stänga, rusade människor ut på gatorna för att söka skydd på stadens öppna ytor. Enligt nyhetsbyrån AP sätter man nu återigen upp tält på parkeringsplatser, trottoarer och fält.

– Folk är fortfarande utomhus, ingen går in om fler efterskalv skulle komma, säger Robin Trygg.

Tisdagens jordskalv hade sitt epicentrum i ett isolerat område nära den tibetanska gränsen mellan Nepals huvudstad Katmandu och Mount Everest och kändes i ungefär 30 sekunder i huvudstaden, säger Björn Söderberg som jobbar för en hjälporganisation landet.

– Det skakade kraftigt och alla sprang ut på gatan. Det finns en risk för att det är ett helt nytt område som drabbas nu och att många halvraserade byggnader i Katmandu rasar helt, säger han.

Flera döda efter dagens skalv

Nepal hade precis börjat återhämta sig efter jordbävningen i april när det andra skalvet inträffade vid lunchtid på tisdagen. Hittills har strax under 40 dödsfall bekräftats och över 1.000 människor har skadats.

Skalvet följdes av minst tio efterskalv och utlöste flera jordskred i de bergiga norra delarna av landet. Myndigheter har skickat helikoptrar för att rädda dem som kan ha begravts i jordskreden. Minst 12 personer ska ha skadats i ett jordskred i distriktet Sindhupalchowk.

Sexton person rapporteras ha dött i närliggande indiska delstater efter att tak och väggar fallit ned på dem. En person har dött i Tibet.

Jordbävningen i april krävde 8.000 liv och fler än dubbelt så många skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet